Följ oss

Nyheter

Fond för solkraft skiner

Publicerad

den

Fond för solkraft skiner

I veckan upptäckte vi ett märkligt namn bland de börshandlade fonderna. I realiteten var det kortnamnet som fick våra ögon att fastna på denna ETF. Invesco Solar ETF (TAN) är en fond för solkraft, och då kortnamnet minst sagt genialt.

TAN är en ETF som konsekvent hamnar bland de mest blankade börshandlade fonderna. Förvaltarna i denna ETF lånar ut aktier till blankare, och periodvis har det inneburit att fonden ibland har tjänat så mycket extra intäkter från att låna ut sina aktier att det har lyckats kompensera sin höga förvaltningsavgift, 0,7 procent.

Under det senaste året har det korta intresset för sollagret ökat sannolikt ett resultat av flera faktorer. Det är bland annat minskad kinesisk subvention för solenergi, avgifter på kinesiska solkraftkomponenter och starka prestanda från naturgas.

Xinyi upp på dotterbolagsplaner

Den underliggande portföljen har också haft en överraskande stark utveckling.
Vid 9% är TAN: s största innehav Xinyi Solar Holdings, en kinesisk solglasstillverkare. Detta företag har sett sin aktiekurs stiga.

Kursökningen beror troligen på nyheter att företaget planerar att knopa av sin solkraftverksamhet till ett dotterbolag som ett sätt att samla in pengar för att bygga upp produktionskapaciteten för sina solpaneler. Trots att Kina-Xinyis största marknad har minskat sitt expansiva solkraftbidragsprogram, vilket minskat efterfrågan, satsar Xinyi tydligt på att fallande priser på solenergi kommer att öppna nya marknader utomlands.

Första Solar Rebounds

TANs näst största innehav, 7%, är First Solar (FSLR), som har hade ett besvärligt 2018. En del av denna ökning kan hänföras till en återhämtning från en kortsiktig vinstsäsong. trots att First Solar slog sina intäkter från tredje kvartalet den 25 oktober, missade intäkter och resultat per aktie.

First Solar, som många USA-baserade solbolag, har drabbats hårt av tullarna på kinesiska komponenter och arrays, som används i stor utsträckning i amerikanska solverksamheten.

Fortsatt stöd för US Solar

Huruvida rebounden varar är någons gissning, men nya initiativ tillkännagav i USAs First Solar huvudmarknad kommer sannolikt att fortsätta att gynna den amerikanska solindustrin under en längre tid.

I slutet av oktober inkorporerade Illinois en ambitiös statslag att källan åtminstone 25% av sin el från rena energikällor år 2025. Tidigare 2018 mandatade Kalifornien solpaneler på alla nya bostadsbyggnader, från och med 2020

Senare den 5 november meddelade Facebook (FB) att man skulle installera ett solkraftverk för att driva sitt Alabama-datacenter, medan Exxon-Mobil (XOM) den 28 november meddelade att bolaget skulle använda vind och sol för att driva sin Permian Basin Projekt i det största avtalet om förnybar energi som blivit inledda av ett oljebolag.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.