Nyheter

Fond för aktieåterköp tillbaka på banan igen

Publicerad

den

Under slutet av varje år ser vi alltid hur hur en Fond för aktieåterköp tillbaka på banan igen. Det är PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW), den största av de börshandlade fonder som investerar i företag som återköper sina egna aktier som vi tittar på. Att denna typ av ETFer tenderar att öka i värde under årets två sista månader är inte så konstigt, november är nämligen den månad då majoriteten av alla företag återköper sina egna aktier på börserna. PKW, som endast investerar i amerikanska bolag, till skillnad från sin systerfond IPKW, har regelbundet klarat av att leverera en överavkastning gentemot S&P 500 och har under den senaste månaden stigit med mer än sex (6) procent. I och med att återköpsperioden nu kommer igång på allvar bör de närmaste månaderna bli intressanta för denna börshandlade fond.

November är den livligaste månaden på året för återköp bland de företag som ingår i S & P 500. Cirka 13 procent av det kapital som används för aktieåterköp aktiemarknaderna under november månad, en siffra som har varit mer eller mindre konstant 2007 och 2009 till 2014, enligt Goldman Sachs uppgifter. David Kostin, Goldman Sachs amerikanska aktiestrateg hävdar att volymen av bolagets återköp under de senaste månaderna på året kan vara tillräckligt för att bidra till en årlig kursuppgång för S & P 500.

30 procent av aktieåterköpen sker det sista kvartalet

Kostin påpekade att det fjärde kvartalet är årets mest aktiva tremånadersperiod när det gäller aktieåterköp för de företag som ingår i S&P 500. Under detta kvartal spenderar företagen 30 procent av alla pengarna på aktieåterköp i jämförelse med 18 procent under det första kvartalet, 22 procent under det andra kvartalet och 26 procent under det tredje kvartalet.

Företagens återköp av sina egna aktier är den enskilt största källan till efterfrågan på amerikanska aktier säger Kostin och tillade att han förväntar sig att de företag som ingår i indexet kommer att spendera mer än 600 miljarder dollar i år på att återköpa sina egna aktier. Det typiska uppsvinget kring årsskiftet avseende aktieåterköp kan bidra till att stärka hela aktiemarknaden.

Företagen har ökat sina återköp och höjt sina utdelningar i syfte att behaga investerarna under åratal. Under det senaste decenniet har återföringen av kapital från S&P 500 företagen till investerarna ökat med 84 procent, från 507 miljarder dollar till 934 miljarder dollar. Aktieåterköp bidrar till att minska antalet utestående aktier, vilket har gjort resterande aktier så mycket mer värdefullt. Däremot kan ett företags aktier fortfarande falla och återköpta aktier kan distribueras via personaloptioner som en del av ersättningen till ledande befattningshavare.

När ett företag börjar återköpa sina egna aktier ger det emellertid upp den potentiella tillväxten. Många företag skulle kunna använda dessa pengar till mer praktiska tillämpningar, till exempel forskning, utveckling eller för att ta fram nya produkter. Ett annat problem är att de amerikanska aktierna, mätt på dess p/e-tal är höga vilket gör att aktieåterköpen kostar företagen en del pengar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version