Nyheter

FCO2 ETC är nu tillgänglig för europeiska investerare

Publicerad

den

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (FCO2 ETC), världens första börshandlade produkt med stöd av fysiska EU:s koldioxidutsläpp (EUA) har noterats på börserna Deutsche Börse XETRA och Borsa Italiana. Se även CO2 ETC för den som vill köpa koldioxidutsläppsrätter.

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (Ticker: FCO2) erbjuder investerare ett enklare sätt att investera i fysiska EU-koldioxidrätter, även känd som ”tillstånd att förorena”. Företag som klassificeras som förorenare av EU måste inneha och lösa in dessa tillstånd i linje med mängden föroreningar de släpper ut. Tillståndshavare har rätt att släppa ut ett ton koldioxid (CO2).

Medan andra fonder har spårat priset på koldioxidutsläppsrätter med hjälp av terminskontrakt och derivat, är FCO2 den enda fysiskt replikerade koldioxidutsläppen ETC. Detta innebär att den köper och håller koldioxidutsläpp i förvar, i linje med fondens AUM.

Som ett resultat, när mer pengar kommer in i fonden, köps ytterligare koldioxidutsläppsrätter, vilket gör att färre för Europas största förorenare att köpa för att täcka sina utsläpp av växthusgaser. Detta gör fossilbränsleförbrukning och förorenande verksamhet dyrare, vilket uppmuntrar förorenare att investera i mer hållbara alternativ.

Med 16 biljoner dollar, och möjligen mer, engagerade i nettonolllöften – mycket större än dagens tillgängliga marknad med nettonollinvesteringsmöjligheter – köper investerare kol som en tillfällig åtgärd för att börja ta itu med sina klimatrelaterade mål. Att investera i fysiska koldioxidrätter påverkar utsläppsnivåerna direkt på ett väsentligt sätt; under sex månaders handel har SparkChange CO2 hållit inne 1,5 miljoner ton CO2-tillstånd.

Förutom att vara noterad i Storbritannien, Tyskland och Italien, skickas CO2 även till Nederländerna, Finland, Luxemburg, Danmark, Norge, Sverige, Belgien, Spanien och Frankrike, vilket gör denna investeringsmöjlighet allmänt tillgänglig i Europa.

Elliot Waxman, VD för SparkChange, kommenterade: ”Med tanke på det brådskande kring klimatkrisen och efterfrågan vi har sett på SparkChange FCO2, är vi glada över att kunna utöka vårt produktutbud till Europa. Systemet för handel med utsläppsrätter är EU:s primära verktyg för utsläpp av koldioxid och att ge fler investerare tillgång till utsläppsrätter skapar större miljöpåverkan och hjälper till att minska risken för kolexponering. FCO2 är därför en viktig ingrediens för att hjälpa en framgångsrik övergång till en nettonollekonomi.”

Nik Bienkowski, co-VD för HANetf sa: ”Vi är glada över att notera SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2) på Deutsche Börse XETRA, Borsa Italiana, och passportera över de andra stora EU-marknaderna. Även om investerare utan tvekan attraheras av koldioxidutsläpp som en alternativ tillgångsklass, är den fysiska replikeringen av fonden också mycket tilltalande för dem som vill anpassa sina värden och investeringsportföljer. Investerare kan antingen använda för att säkra koldioxidpåverkan från sina investeringar eller investera i FCO2 som en alternativ tillgångsklass.

När investerare investerar i ETC är investerarna försäkrade om att deras pengar aktivt minskar mängden koldioxid som Europas största förorenare kan släppa ut. Jag kan inte föreställa mig ett mer direkt sätt för investerare att underlätta den välbehövliga övergången till en kolfri ekonomi än med SparkChange Physical Carbon EUA ETC.”

Handla FCO2 ETC

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (FCO2 ETC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamnISIN
LSEEURCO2XS2353177293
LSEGBPCO2PXS2353177293
LSEUSDCO2UXS2353177293
XetraEURFCO2XS2353177293
Borsa ItalianaEURCO2XS2353177293

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version