Nyheter

Fastighetssektorn laddar för ytterligare ett rally

Publicerad

den

Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ), den största av de börshandlade fonder som investerar i den typ av fastighetsbolag som brukar kallas för REITs (Real Estate Investment Trust) har levererat mycket väl under 2016. Det var först nyligen som oron för omvärderingar och en räntehöjning från FED kom att leda till vissa vinsthemtagningar. Det finns emellertid de som tror att fastighetssektorn laddar för ytterligare ett rally.

REITs och de börshandlade fonder som investerar i dessa har snabbt kommit att bli en av de mes populära investeringarna i en lågräntemiljö. Efter årets kraftiga uppgång säger vissa bedömare emellertid att REITs ser dyra ut. Andra bedömare tror att den entusiasm för fastigheter vi såg när fastighetssektorn blev den elfte GICS sektorn i slutet av förra månaden redan var inprisad när det väl ägde rum.

Förutom VNQ finns det börshandlade fonder som SPDR Dow Jones REIT ETF (NYSEArca: RWR) och iShares Dow Jones US Real Estate Index Fund (NYSEArca: IYR) för den som önskar investera i REITs.

När S & P Dow Jones Index och MSCI meddelade att de skulle skapa en oberoende fastighetssektor, räknade J.P. Morgan med att aktiva aktiefonder var så underviktade mot REITs att skapandet av den nya sektorn skulle leda till inflöden om 100 miljarder dollar. Den nya sektorn är storleksmässigt lika stor som verktyg, telekom och materialsektorerna, vilket gör att underviktade förvaltare inte kan förbise fastighetssektorn.

Är det dags för ytterligare ett rally?

Den stora frågan är om vinsthemtagningarna har skett, och om obligationsräntorna fortsätter uppåt. Barrons skriver att de bedömer att om obligationsräntorna stiger med mellan 10 och 20 bps så kan det leda till att fastighetssektorn faller med mellan fem och åtta procentenheter. Å andra sidan anser Barrons att de investerare som stått vid sidolinjen då kommer att börja köpa fastigheter igen.

Federal Reserves syn på räntor och investerarnas till synes okuvliga önskan om direktavkastning har emellertid gjort fastigheter investmentbolag (REIT) och motsvarande börshandlade fonder till årets mest populära inkomstbringande tillgångsklasser.

De goda nyheterna för ETFer som VNQ och RWR är att räntorna inte kan stiga mycket mer eftersom de amerikanska sysselsättningssiffrorna varit svagare än väntat. Obligationsmarknaderna har prissatt i en räntehöjning i december och den senaste tidens ekonomiska tillväxt motiverar inte en mer aggressiv väg framåt för FED.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version