Nyheter

En plantbaserad innovativ fond

Publicerad

den

En ETF-nykomling med det passande namnet VegTech har lanserat en aktivt förvaltad ETF som investerar i företag som använder växter på innovativa sätt. Deras fond är en plantbaserad innovativ fond.

VegTech Plant-based Innovation & Climate ETF (EATV), som har noterats i New York, kommer att investera i globala företag av alla storlekar som tjänar hälften av sina intäkter från växtbaserad innovation.

Detta inkluderar företag som Beyond Meat och The Tattooed Chef, som använder växter för att göra vegetarisk mat. Det inkluderar företag som Amyris, som använder växter för att skapa kemikalier som är nästan identiska med dem som tillverkas genom mer miljöförstörande processer. Och inkluderar företag som e.l.f. Beauty som använder växtmaterial för att göra djurvänliga kosmetika.

Fonden har en portfölj med hög övertygelse på 35 aktier. De 10 största innehaven listas är nedan.

Fonden tar ut 0,75 procent i årlig förvaltningskostnad.

% viktFöretagKortnamn
8.45%BEYOND MEAT INCBYND
8.35%MGP INGREDIENTS INC NEWMGPI
7.90%AMYRIS INCAMRS
6.62%E L F BEAUTY INCELF
5.15%INGREDION INCINGR
4.90%OATLY GROUP ABOTLY
4.78%OLAPLEX HLDGS INCOLPX
4.18%ANHEUSER BUSCH INBEV SA/NVBUD
3.96%CELSIUS HLDGS INCCELH
3.93%NATIONAL BEVERAGE CORPFIZZ

Växtbaserad mat och förbättrad jordbruksteknik är ett lovande område som har sett mycket investeringar på privata marknader. Det är uppenbart nödvändigt för att möta utmaningarna med den globala uppvärmningen, riskkapitalister svärmar över det hela. Enligt Pitchbook, Morningstar-dotterbolaget som samlar in data om vad VC:er gör, ökar investeringarna i foodtech och agtech. Och bland VC:er var foodtech och agtech två av de mest populära nischerna 2021.

Det är då intressant att offentliga marknader har fått ett sådant milquetoast-svar. Aktiekurserna för Beyond Meat, Tattooed Chef och Oatly – tre av de största namnen inom växtbaserad mat – har fallit med 50 % eller mer de senaste 12 månaderna. De andra två ETFerna som fokuserar på denna nisch, som dagens notering kommer att konkurrera med, har i princip sett noll inflöden.

KortnamnFondnamnMERAUM
KROPGlobal X AgTech & Food Innovation ETF0.50%$5.8M
YUMYVanEck Future of Food ETF0.69%$2.4M

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version