Nyheter

En ny ETF kommer att låta investerare köpa sig in i riskfyllda segmenten i finansvärlden

Publicerad

den

En brittisk baserad kapitalförvaltare har ansökt om en ETF i ett av de mest riskfyllda segmenten i finansvärlden, vilket ger en komplex men potentiellt lukrativ tillgång till privata investerare, enligt ett företagsuttalande.

Om det godkänns kommer Janus Henderson B-BBB CLO ETF att öppna tillgången till låneförpliktelser. CLO är pooler av riskfyllda företagslån, sammanförda och säljs till investerare som rörliga räntebärande värdepapper.

Efter att ha bränts av CDO under finanskrisen är många fortfarande försiktiga med CLO, även om andra anser att CLO är mindre riskabelt. En UBS -analytiker berättade för Financial Times förra året att CLO var ”ground zero” för sårbarheten i det amerikanska finanssystemet.

Dessutom handlar den nya Janus Henderson ETF också om lägre kreditvärderingsinstitut – de mest riskfyllda delarna av en redan riskfylld tillgångsklass. Kapitalförvaltaren säger att minst 80% av fonden kommer att investeras i tillgångar som är rankade mellan BBB+ och B-, det lägsta investeringsvärdet, enligt bolagets SEC-ansökan.

Förutom riskerna med dessa lågt rankade CLO kommer belöningar. En liknande Janus Henderson ETF som hanterar högst rankade AAA-skulder har betalat tillbaka en avkastning på 2% sedan starten i oktober 2020 med en kostnadskvot på 0,25%, enligt företaget. Som jämförelse är den senaste avkastningen på en ettårig statsskuldväxel 0,09%.

Men vissa analytiker är skeptiska till om det är bra att öppna sådana investeringsalternativ för detaljhandelsinvesterare via en ETF.

”Jag tror inte att detaljhandeln verkligen behöver gå in på CLO BBB”, säger John McClain, en obligationsportföljförvaltare på Brandywine Global Investment Management, till Bloomberg. ”Genom att doppa ner i stacken plockar du upp slantar framför en likviditetsångrulle om marknaden stänger av.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version