Nyheter

En liten guldfond erbjuder möjlighet för nigerianskt kapital

Publicerad

den

Börshandlade fonder sägs ligga bakom en demokratisering av investeringar och öka marknadslikviditeten. I Afrika har smarta investerare hittat ett nytt användningsområde. New Gold ETF är en liten guldfond som erbjuder möjlighet för nigerianskt kapital.

Utlänningar med kapital i Nigeria köper denna guld-ETF för att föra ut kapital ut landet trots nationens brist på utländskt kapital. Portföljförvaltarna köper den börshandlade fonden på börsen i Lagos, med naira. Sedan överför de sina andelar till Sydafrika. New Gold ETF listas på flera länder i Afrika, men den primära listningen finns på börsen i Johannesburg. När andelarna finns i Sydafrika säljs de för rand. Detta är en affär som nästan garanterat kommer att leda till förlust. Den ökade handelsvolymen visar emellertid att placerarna anser att det är värt detta för att föra över sitt kapital till en mer likvid marknad.

Ingen brydde sig om denna ETF

New Gold ETF har listats på NSE sedan ett par år. Ingen brydde sig emellertid nämvärt om denna börshandlade fond innan juli 2020 skrev Akinbamidele Akintola, marknadsanalytiker på Stanbic IBTC Stockbrokers. Han uppmärksammade sina läsare på att denna ETF, som är en liten guldfond, är helt utbytbar, och erbjuder ett sätt att föra ut kapital ur Nigeria.

Nigeria har haft stora problem med underskott av dollar sedan Coronapandemin slog till. Nigerias största källa till utländskt kapital är export av olja, något som i princip upphörde i mars 2020. Samtidigt upphörde den nigerianska centralbanken med att sälja dollar, och har endast återupptagit detta i begränsad form i september 2020. Omsättningen uppgår nu till cirka 150 miljoner dollar. Det är upp från cirka 300 miljoner dollar till 400 miljoner dollar i början av året.

Mot den bakgrunden har aktiviteten i Newgold ETF ökat. Hittills har andelar för cirka 50 miljarder naira (128 miljoner dollar) omsatts. Detta jämfört med mindre än 60 miljoner naira för hela 2019. Tillgångarna har ökat till 17 miljarder naira, 20 gånger deras januari-nivå de senaste uppgifterna på den nigerianska finansinspektionens webbplats.

Fonden stängde på måndagen vid 262,56 rand (17,42 $) i Johannesburg och 7 656 naira (19,83 $) i Lagos, vilket innebär att investerare betalar cirka 14% mer för att köpa aktierna i Nigeria. Ibland har premien stigit till så högt som 30%, enligt Jolomi Odongharo, analyschef på Cordros Capital. Rädslan för devalvering och möjlighetskostnaden för att hålla pengar i Nigeria betyder att investerare är villiga att ta förlusten, sade han. ”Det finns andra marknader med större potential och starkare makrofundamental”, sa han.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version