Nyheter

En comeback för fastighetsinvesteringar

Publicerad

den

Fastighetsinvestmentbolag, ofta kallade REITs eller Real Estate Investment Trusts, har sedan sommaren 2016 försvagats inför utsikterna för ett stigande ränteläge. De sektorrelaterade börshandlade fonder som investerar i REITs har emellertid klöst tillbaka sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet. Vi ser en comeback för fastighetsinvesteringar

Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ), den största REIT ETFen, har ökat med 2,3 procent under den senaste månaden. VNQ har även attraherat nettoinflöden om 678 MUSD den senaste veckan enligt uppgifter från XTF. REITs utvecklas i allmänhet sämre i en miljö med stigande eller höga räntor, eftersom många investerare väljer att se detta tillgångsslag som en proxy för obligationsköp när ränteavkastningen försvagas.

Följaktligen säljer många av kapitalförvaltare fastigheter, både enskilda aktier, REITs och de börshandlade fonder som investerar i sådana vid förväntningar om högre räntor eftersom detta ger högre kostnader för finansiering av fastighetsförvärv och deras utdelning blir mindre attraktiv mot mindre riskfyllda statsobligationer.

Trots detta har har de börshandlade fonder som investerar i fastigheter stigit med 4,8 procent i dollar sedan det amerikanska presidentvalet den 8 november 2016, och det i spåren av att FED gjort sin andra räntehöjning på nästan ett decennium och lovat att höja räntan tre gånger under 2017.

REITs är ett derivat av kredit och ekonomin så länge som en av dem går bra, kommer REITs göra bra”, säger Alex Goldfarb, senior REIT analytiker på Sandler O’Neill Partners, till Reuters. Om det finns en uppfattning att hyresintäkterna kommer att förbättras och så länge räntorna inte rör sig i en alltför omfattande riktning så kommer REITs kommer fortfarande att utvecklas väl.

Aktiemarknaden har stärkts sedan Trump segers, bland annat för att investerarna tror att han kommer att sänka skatttrycket, minsk regleringen och spendera miljarder på finanspolitisk stimulans för att stödja den amerikanska ekonomin. Följaktligen tittar fler aktörer på REITs som ett sätt att dra fördel av en förbättrad ekonomi även en pro-ekonomisk politik är inflationsdrivande till sin natur, vilket skulle kunna leda till ytterligare räntehöjningar i framtiden.

Att säga REITs kommer att utvecklas dåligt i en stigande räntemiljö är en mycket grov förenkling, men om ekonomin förbättras det kommer att vara kassaflödesgenererande för REITs som äger fastigheter på rätt plats. Av detta skäl kan det vara värt att titta på fastighetsinvesteringar.

Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ)

Den här börshandlade fonden har som mål att ge en hög utdelningar på bekostnad av en måttlig långsiktig kapitaltillväxt genom att spåra resultatet av ett jämförelseindex som mäter utvecklingen för börsnoterade aktier i fastighetsinvesteringsbolag, så kallade REITs.

Fonden använder en indexerings- ocj investeringsinriktning som följer utvecklingen för MSCI US REIT Index. Indexet består av aktier i börsnoterade aktier i fastighetsinvesteringsbolag (känd som REIT). Fonden försöker att replikera index genom att investera alla eller väsentligen alla, av sina tillgångar i aktier som ingår i detta index.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version