Följ oss

Nyheter

En börsintroduktion som kan förändra detaljhandeln

Publicerad

den

En börsintroduktion som kan förändra detaljhandeln Dagligvarukedjan Albertsons (NYSE: ABS) har påbörjat sin börsintroduktion. Albertsons är en börsintroduktion som kan förändra detaljhandeln,

En börsintroduktion som kan förändra detaljhandeln Dagligvarukedjan Albertsons (NYSE: ABS) har påbörjat sin börsintroduktion. Albertsons är en börsintroduktion som kan förändra detaljhandeln, men också påverka ett stort antal börshandlade fonder, både sådana ETFer som är inriktade på detaljhandeln, men också sådana börshandlade fonder som köper aktier i nyintroducerade företag, till exempel de ETFer som heter FPX och IPO.

Albertsons börsintroduktion är en årets allra största IPOs, där bolaget åsätts ett värde på mellan 11,6 och 12,4 miljarder dollar. Värderingen är lägre än den för Kroger (NYSE: KR), men högre än för konkurrenter som Delhaize och Koninklijke Ahold N.V enligt uppgifter från Linda Killian som är en av förvaltarna på Renaissances ETF IPO. Albertsons är emellertid den näst största supermarketkedjan i USA, strax efter Kroger, efter det att Albertsons förvärvade Safeway 2014. Totalt sett bedriver Albertsons verksamhet under inte mindre än 18 egna olika varumärken, till exempel Jewel-Osco, Shaw’s Amigos och Tom Thumb.

Hur påverkar detta ETF-marknaden?

Det är inte osannolikt att denna aktie kan komma att dyka upp hos flera börshandlade fonder, framförallt de som köper aktier i nyintroducerade bolag. First Trust US IPO Index Fund (NYSEArca: FPX) och Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO) är de ETFer som sannolikt kommer att köpa aktien i första hand.

FPX begränsar sig inte till att köpa endast börsintroduktioner utan köper även aktier i avknoppningar. En aktie kan behållas upp till 1 000 dagar enligt FPXs placeringsreglemente. FPX köper emellertid nya aktier i samband med att dess underliggande index re-balanseras, något som sker kvartalsvis.

IPO å andra sidan kan köpa en ny aktie redan den femte dagen som den handlas publikt, men även här sker en översyn av det underliggande indexet varje kvartal. En aktie kan finnas kvar i denna börshandlade fond i upp till två år, därefter anses den vara ett etablerat företag. Det finns emellertid inget som säger att dessa ETFer kommer att köpa denna nyintroduktion.

Fonder med fokus på detaljhandeln kan komma att köpa aktien

Ser vi på Albertsons på lite längre sikt så är det inte otroligt att anta att dagligvarusektorsrelaterade ETFer kommer att köpa denna aktie. I dag är till exempel Krogers det största innehavet i PowerShares Dynamic Food & Beverage Portfolio (NYSEArca: PBJ) med en vikt på 5,2 procent. Krogers är dessutom det tredje största innehavet i PowerShares Dynamic Retail Portfolio (NYSEArca: PMR) där aktien har en kapitalvikt på 5,4 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.