Följ oss

Nyheter

En annorlunda analys av guld

Publicerad

den

En annorlunda analys av guld I år har guldpriset stigit med cirka 4 procent omräknat till svenska kronor. En annorlunda analys av guld. Tittar man långsiktigt sedan början

I år har guldpriset stigit med cirka 4 procent omräknat till svenska kronor. En annorlunda analys av guld. Tittar man långsiktigt sedan början av januari 2005 till och med 25 april i år har guld varit en av de bästa placeringarna i världen, se graf nedan. Uppgången summeras till 275 procent (i US-dollar). Antalet ton guld i ETF:en iShares Gold Trust (ticker IAU) har stigit från 1 ton till 180 ton under samma period.

Långsiktig utveckling

Källa: iShares, NAV-avkastning i USD i procent, avser tidsperioden 2005-01-28–2012-04-25

En annorlunda analys av guld

I år har guldpriset utvecklats positivt men sedan slutet av februari har utvecklingen varit negativ. De senaste dagarna har dock varit positiva. Tittar man på underliggande investeringsflöden är det fortfarande ökande/positiva sett utifrån årsskiftet. I nedanstående graf går det även att utläsa att antalet ton guld i ETF:en iShares Gold Trust är relativt oförändrad sedan februari.

Detta betyder att de flesta guldinvesterarna sitter still i båten. Detta kan tolkas som en fortsatt positiv tro på guld. I dagsläget handlas guldet precis under 50-dagars glidande medelvärde (”den korta trenden”) bryter guldpriset denna nivå förstärks vår positiva tro på guld. För tillgängliga ETF-alternativ, se tabell nedan.

Utveckling i år

Källa: iShares, NAV-avkastning i USD i procent, utveckling sedan årsskiftet till och med 25 april 2012

ETF-alternativ

[table id=331 /]

Källa: Factset, 27 april 2012, all avkastning i SEK

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.