Nyheter

Efter AuAg Silver Bullet kommer nu nästa fond, en ETF, från AuAg Fonder

Publicerad

den

Brittiska ETF-specialisten HANetf och ädelmetallexperterna AuAg Fonder ingår samarbete och lanserar en unik ETF med fokus på ESG och guldgruvbolag. Fonden är den första svenskutvecklade ETFen med global inriktning. Vi har träffat Kilian Richter (Nordenchef, HANetf) och Christopher Svensson (COO, AuAg Fonder) och ställt frågor om denna ETF.

HANetf lanserar nu sin andra ETF med fokus på guld, berätta, vad är bakgrunden till lanseringen? Och vad är det som skiljer AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (London: ESGO, Frankfurt: ZSG0) från andra liknande ETFer, till exempel VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (G2X) och iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) (IS0E)?

Kilian: Vårt team har en lång erfarenhet av att lansera guldfonder då våra grundare var med och lanserade världens första guld-ETF år 2003. Vi är exalterade att tillsammans med AuAg Fonder, som ju är experter på ädelmetaller, introducera en ny investeringsstrategi på marknaden i form av en ETF.

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF är en unik fond och det är framför allt två egenskaper som skiljer den från VanEck och iShares’ guldfonder.

För det första har den en unik ESG-screening som exkluderar alla förutom de 25 bästa bolagen med avseende på ESG risk. ESG-riskdata är framtagen av Sustainalytics, är aktiv och fristående.

För det andra har den en likaviktad design vilket hjälper till att undvika koncentrationsrisk.

Du nämnde att en av skillnaderna är att AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF är likaviktad, på vilket sätt gynnar detta investerarna?

Kilian: Det finns flera fördelar med en likaviktad investeringsapproach.

Primärt kan investerare undvika den koncentrationsrisk som återfinns i marknads- eller likviditets-viktade index, där sannolikheten är stor att man får ett fåtal bolag som står för 25-35% av exponeringen. Detta gäller särskilt i sektorspecifika index.

En ytterligare fördel är att undervikten av större (mega) bolag kan skapa bättre förutsättningar för avkastning i en uppåtgående marknad för guld och guldgruvbolag. Detta är möjligt eftersom investerare får högre exponering mot små- och medelstora bolag. Dessa bolags aktiekurser kan ha högre relativ uppsida till följd av stigande guldpris än större bolag.

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF har en ESG-vinkling på sina investeringar. Nu är guldutvinning inte det första många tänker på när det gäller ESG. Kan du förtydliga detta, hur hänger det ihop?

Christopher: Faktum är att ädelmetaller spelar en viktig roll i transformeringen till en grön värld. Just eftersom guldgruvbolagssektorn bidrar till globala växthusgasutsläpp är det viktigt att se över ESG-aspekter innan en investering. Moderna guldgruvbolag arbetar mer och mer för att stärka sina hållbarhetsprofiler, bland annat använder många solenergi och gruvfordon som drivs av bränsleceller. Sen vill man emellertid inte som i ett marknadsindex automatiskt investera i de bolag som inte ”sköter” sig. Vår ambition med ETFen är att främja ESG arbetet och alla bolag skall vilja förbättra sig för att komma med i indexet (4 av de 15 största bolagen är inte med i dagsläget).

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF är ju en ETF som är skapad av ett svenskt team, den marknadsförs i Sverige av en svensk representant för HANetf, är det möjligt så att vi får se denna börshandlade fond handlas i svenska kronor på en svensk börs?

Christopher: Vi har undersökt möjligheten, men det är ofördelaktigt att notera en ETF på en svensk börs. Oavsett kvarstår det faktum att det ändå blir växlingsavgifter, och därmed ingen fördel att handla den i SEK.

Kommer vi att få se några svenska företag som ingår i denna börshandlade fond?

Christopher: Fonden består av likaviktade 25 innehav. Tyvärr kvalar inget svenskt bolag in bland de 25 bästa ESG-rateade bolagen idag.

När kan vi förvänta oss att AuAg Precius Green och AuAg Silver Bullet går att handla som börshandlade fonder?

Christopher: Det är inte vår plan att lansera dessa fonder som ETFer. Kanske kommer det i stället att bli en helt ny fond/ETF som lanseras nästa gång, det återstår att se.

Om jag redan har fysiskt guld i tackor eller har köpt andelar i den ETF som heter, RMAU The Royal Mint Physical Gold ETC (RM8U), räcker det för att få exponering mot guldpriset?

Kilian: RM8U är en råvaru-ETF som är 100 procent backad av fysiskt guld och vars utveckling helt följer spotpriset på guld. ESGO investerar i aktier vars rörelser drivs av mer än bara guldpriset. Med guldgruvbolag som underliggande tillgång får investeraren exponering mot bolag som tjänar pengar på utvinning av guld. Detta gör att ESGO har en hävstång på guldpriset. Därmed kompletterar RM8U och ESGO varandra väl och deras ESG-inriktning gör att de båda passar i portföljer med en hållbarhetsprofil.

Hur kan man handla andelar i AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF?

Kilian: Fonden kommer vara tillgänglig för investerare i hela Europa. Först kommer den noteras på Londonbörsen (ticker: ESGO), och 10 dagar senare i Frankfurt (ticker: ZSG0) samt Milano (ticker ESGO). Svenska investerare kommer kunna köpa ETFen så fort den är noterad i Frankfurt. Då blir den tillgänglig på plattformar som Avanzaoch Nordnet.

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (London: ESGO) (Frankfurt: ZSG0) är en europeisk börshandlad fond som kommer att handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version