Nyheter

E-handel är glödhett bland investerare

Publicerad

den

Risken är stor att du aldrig har hört talas som e-handelsföretaget Coupang. I förra veckan listades emellertid detta bolag på New York Stock Exchange med en värdering på över en halv biljon. E-handel är just nu glödhett bland investerare, vilket bland annat syns på börshandlade fonder med fokus på utvecklingsekonomierna i år.

E-handel har varit en bättre satsning än börshandlade fonder med fokus på utvecklingsekonomierna i år. Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (NYSEArca: EMQQ), som inkluderar tillgång till EM-företag relaterade till online-återförsäljare eller den snabbt växande e-handelsbranschen, ökade 74% 2020, jämfört med 14% vinst för den allmänt observerade MSCI Emerging Marknadsindex. EMQQ året bästa emerging markets ETF kombinerar investeringar i utvecklingsekonomierna med e-commerce.

Sydkoreanskt företag

Coupang är ett sydkoreanskt e-handelsföretag som startades 2010. Den verksamget som bedrivs kan liknas vid Amazon. Coupang har även en egen logstikverksamhet under namnet Rocket Delivery och arbetar med många distributionscentraler i landet.

Aktiekursen har sedan börslanseringen gått tillbaka något, men den handlas fortfarande långt över introduktionskursen. Aktien handlas just nu runt 50 dollar Coupangs intrnotering äde på New York-börsen är den största från ett utländskt företag sedan Alibaba gjorde sitt inträde 2014.

Under 2020 omsatte Coupang nära 12 miljarder dollar, en tillväxt med 91 procent från året innan. Företaget gjorde samtidigt en förlust på 475 miljoner dollar, vilket kan jämföras med minus 699 miljoner året innan. E-handlaren har nära 50 000 anställda.

Huruvida Emerging Markets Internet & Ecommerce ETF (NYSEArca: EMQQ) kommer att köpa in sig i Coupang vet vi inte, men det är just denna typ av verksamheter som EMQQ investerar i. Vi skulle således inte vara förvånade om denna aktie adderas i denna ETF i närtid.

Hur handla EMQQ

Den europeiska versionen av Emerging Markets Internet and Ecommerce UCITS ETF (EMQQ) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version