Nyheter

DWS stänger europeisk energifond med ESG-fokus efter indexförändringar

Publicerad

den

DWS stänger sin europeiska energifond med ESG-fokus efter förändringar av MSCI som valt att skärpa hållbarhetsmåtten för sitt index vilket innebär att denna ETF inte längre uppfyller UCITS-kraven.

Den tyska kapitalförvaltaren sa att den avslutar Xtrackers MSCI Europe Energy ESG Screen UCITS ETF (DXSD) på 62,3 miljoner pund efter förändringar kommer att lämna den med ett ”extremt litet antal beståndsdelar” efter indexombalanseringen den 1 mars.

DWS angav inte hur många aktier som skulle finnas kvar i MSCI Europe Energy ESG Screened 20-35 Select-index, men berättade för aktieägarna att det inte längre skulle vara ett adekvat riktmärke för marknaden som krävs enligt UCITS-förordningen.

Enligt kraven får maximalt 10 procent av en UCITS-fonds nettotillgångar investeras i värdepapper från en enskild emittent medan investeringar på 5 procent hos en enskild emittent inte får utgöra mer än 40 procent av portföljen.

Det kommer när MSCI implementerade en rad förändringar för att skärpa måtten på sitt ESG Screened-indexintervall inklusive nya ESG-drivna intäktsskärmar, ytterligare uteslutningskriterier och ett mål för minskning av växthusgasintensiteten, vilket också påverkade BlackRocks 15 miljarder ESG-screenade ETF-intervall.

Indexleverantören sa att det var ute efter att stärka svitens ESG-referenser för att återspegla lagstiftningsutvecklingen i Europa.

Men effekterna av förändringarna på dess Europe energy ESG-index innebär att det inte längre är spårbart för UCITS-fonder.

”Medan styrelsen stöder förändringar som förbättrar hållbarhetsegenskaperna hos ESG-index i allmänhet, skulle implementeringen på referensindexnivån i denna situation resultera i majoriteten av nuvarande beståndsdelar, som är nära förknippade med den europeiska energin marknaden, tas bort, vilket lämnar referensindexet med ett extremt litet antal beståndsdelar”, sa DWS.

”Från och med datumet för ombalansering av index anser styrelsen att jämförelseindexet inte längre kommer att representera ett adekvat riktmärke för den marknad som det hänvisar till som krävs enligt UCITS-kraven och anser inte att det är i aktieägarnas bästa intresse att fortsätta för att återspegla dess sammansättning.”

Den lade till att det inte fanns något lämpligt referensindex för ETFen att byta till. Som ett resultat sa DWS att det skulle avsluta ETF den 14 mars.

Efter ombalanseringen sa kapitalförvaltaren att den ”så långt som möjligt” skulle återspegla indexportföljen före förändringarna för att aktieägarna ”inte ska exponeras för ett otillräckligt riktmärke”.

I september 2021 bytte DXSD till att följa sitt nuvarande index från Stoxx Europe 600 Oil and Gas-index.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version