Följ oss

Nyheter

Det billigaste FTSE 250 ETFer

Publicerad

den

Skillnaden i avgifter för olika FTSE 250 ETF:er är ganska stor. Storbritanniens FTSE 250-index nådde en ny rekordhög nivå den 7 april och stängde ovanför 22 000

Skillnaden i avgifter för olika FTSE 250 ETFer är ganska stor. Storbritanniens FTSE 250-index nådde en ny rekordhög nivå den 7 april och stängde ovanför 22 000 för första gången i sin historia. Därefter har Londonbörsen fortsatt uppåt ytterligare.

Indexet består av de 250 största aktierna efter de som ingår i FTSE 100. Som ett resultat betraktas FTSE 250 som en ”mid cap” -exponering. Detta innebär också att FTSE 250 har en relativt hög exponering för inhemska aktier i Storbritannien. Detta index kan jämföras med det amerikanska Nasdaq Next Generation 100. NASDAQ Next Generation 100 Index® är utformat för att mäta resultatet för nästa generation av Nasdaq-noterade icke-finansiella företag; det vill säga de största 100 värdepapperen utanför NASDAQ-100 Index®.

Cirka 70% av intäkterna från FTSE 100-företag kommer från global försäljning och endast 30% kommer från inhemska. Däremot är intäkterna från FTSE 250 uppdelade cirka 50/50 mellan den brittiska och den globala försäljningen. Som ett resultat är dess resultat mer kopplat till den brittiska ekonomins och ses som ett sätt att få tillgång till den ekonomiska tillväxten i Storbritannien.

Detta förklarar varför indexet har utvecklats bra nyligen och lyckats nå en ny rekordhög nivå. Investerare är alltmer optimistiska med tanke på utsikterna för den brittiska ekonomin på grund av framgången med Storbritanniens utrullning av vaccin så att den brittiska ekonomin kan börja öppna igen. Internationella valutafonden sa nyligen att den förväntade sig att Storbritanniens ekonomiska tillväxt skulle vara över 5% både i år och nästa år.

En annan motvind som tagits bort från den brittiska ekonomin har varit att undvika en Brexit utan avtal. Konsensusuppfattningen bland investerare var att det värsta fallet för den brittiska ekonomin skulle ha varit att Storbritannien lämnade Europeiska unionen utan en handelsavtal. När avtalet ingicks i slutet av 2020 har risken nu tagits bort.

Så vad är det billigaste sättet att komma åt FTSE 250 genom FTSE 250 ETFer?

Som du förväntar dig erbjuder ETF:er de billigaste alternativen. Den billigaste av alla FTSE 250 ETFer är Vanguard FTSE 250 UCITS ETF (LSE: VMID), med en löpande avgift på bara 0,1%. Med andra ord är det 10 punkter, eller en tiondel av en procent Det kostar 1 £ i avgift för varje 1 000 £ investerat. Det är inte lika lågt som vissa FTSE 100- eller S&P 500-ETF:er, men det är fortfarande mycket billigt.

Den näst billigaste är Invesco FTSE 250 ETF (LSE: S250), med en något högre löpande avgift på 0,12%. Man bör dock komma ihåg att bara två baspunkter är ganska liten, och investerare kommer sannolikt inte att märka stor skillnad i avkastning mellan de två.

Något dyrare är Xtrackers FTSE 250 ETF (LSE: XMCX), för 0,15%. Återigen är det osannolikt att investerare märker mycket skillnad och denna ETF kan fortfarande klassificeras som en del av ‘billigt’ eller ‘bra värde.

Men inte alla FTSE 250 ETF:er är så billiga – investerare bör se till att de inte köper något med onödigt höga avgifter. Till exempel tar HSBC FTSE 250 ETF (LSE: HMCX) 0,35%. Det är billigare än de flesta aktiva fonder, men jämfört med de ovan nämnda tre ETF:erna är det dyrt. Ännu värre är dock iShares FTSE 250 ETF (LSE: MIDD), som tar ut 0,4%. Detta är den dyraste FTSE 250 ETF som finns tillgänglig.

Handla VMID

Vanguard FTSE 250 UCITS ETF handlas förutom på Londonbörsen även på tyska Xetra. Det gör det möjligt för investerare att handla denna börshandlade fond genom en svensk nätmäklare som Nordnet, Avanza som eller DEGIRO.

Handla S250

Invesco FTSE 250 ETF (LSE: S250) handlas på London Stock Exchange. Det är en börs som ofta är svår för svenska investerare att komma åt. DEGIRO erbjuder emellertid handel på Londonbörsen.

Handla XMCX

Xtrackers FTSE 250 UCITS ETF 1D handlas på tyska Xetra under kortnamnet DBXY. Det gör det möjligt för investerare att handla denna börshandlade fond genom en svensk nätmäklare som Nordnet, Avanza som eller DEGIRO.

Handla HMCX

HSBC FTSE 250 ETF (LSE: HMCX) handlas på London Stock Exchange. Det är en börs som ofta är svår för svenska investerare att komma åt. DEGIRO erbjuder emellertid handel på Londonbörsen.

Handla MIDD

iShares FTSE 250 ETF (LSE: MIDD) handlas på London Stock Exchange. Det är en börs som ofta är svår för svenska investerare att komma åt. DEGIRO erbjuder emellertid handel på Londonbörsen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *