Följ oss

Nyheter

Den schweiziska börsen kan stå inför ett rally

Publicerad

den

Den schweiziska börsen kan stå inför ett rally

Den schweiziska börsen kan stå inför ett rally. CurrencyShares Swiss Franc Trust (NYSEArca: FXF) har handlats upp något under året, men det är tillräckligt för att iShares MSCI Switzerland Capped ETF (NYSEArca: EWL) skall ha handlats ned till en förlust om dyra (4) procent sedan årets början. Det finns emellertid tecken på att den största av de landspecifika börshandlade fonder som följer den schweiziska börsen kan stå inför ett rally.

Schweiz, en nation med ett rykte om självständighet och ofta fogliga finansmarknader chockade de globala kapitalmarknaderna förra året när den schweiziska centralbanken skrotade schweizerfrancens koppling till euron. Schweiz hoppas desperat på att FED skall normalisera sin styrränta.

Det schweiziska kreditbetyget AAA återspeglar landet historia av försiktig ekonomi och stabil finanspolitik, en diversifierad och rik ekonomi, och höga nivåer av mänsklig utveckling. Schweiz peers när det gäller de flesta nyckeltalen. Så är till exempel Schweiz BNP per capita 150 procent av den för medianen bland de andra länder som har kreditbetyget AAA.

Den offentliga sektorns bruttoskuld är låg (34,4 procent av BNP för 2015) och regeringen driver landets ekonomi med ett litet budgetöverskott. Uppskattningsvis uppgår den externa skuldsättningen till 159 procent av landets BNP, samtidigt som Schweiz har en lång historia av överskott i bytesbalansen. På de internationella valutamarknaderna har schweizerfrancen status som en safe haven.

Gynnas av en svagare schweizerfranc

Schweiziska aktierna och EWL skulle gynnas av en svagare schweizerfranc, det vill säga om så pass många av de andra valutorna i de utvecklade ekonomierna stärks. Nästan alla EWLs största innehav genererar huvuddelen av sina intäkter på marknader utanför Schweiz.

Internationella investerare har traditionellt vänt sig till dessa mer säkra valutor i tider av turbulens på marknaden på grund av ländernas historiskt sett låga räntor, tillsammans med dess stabila regeringar och finansiella system.

En stark schweizerfrancen drabbar exportörer som Nestle, tillsammans med andra små och medelstora företag med fabriker i Schweiz, där arbetare har några av de högsta lönerna i Europa.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.