Följ oss

Nyheter

Den mexikanska ekonomin inför tester

Publicerad

den

Den mexikanska ekonomin inför tester

Även om rädslan om Nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) kvarstår, har iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), den största ETF som är inriktad på mexikanska aktier, stigit med cirka 3% i år. Trots detta står den mexikanska ekonomin inför tester. Aktiemarknaden spekulerar kring USA och dess roll i NAFTA sedan några marknadsobservatörer kommunicerat att de bedömer att det är sannolikt att USA drar sig ur frihandelsavtalet. Detta skulle kunna vara förödande för den mexikanska ekonomin.

”Mexikos makroekonomiska och skattemässiga data från och med fjärde kvartalet var i linje med Fitchs förväntningar på fortsatt måttlig tillväxt och förbättringar av finans- och externt konto”, säger Fitch Ratings. ”Tillväxten accelererades efter att ha fallit under 2,0 procent under 3Q17, med hjälp av högre oljepriser, stark tillverkningsexport och återhämtning från jordbävningarna som drabbade landet under hösten 2017. På samma sätt visade externa konton motståndskraft, med en export som växte med 9,5 % och handelsbalansen exklusive oljan registrerade ett överskott. ”

Avslutade tvister om sockerhandeln

I juni 2017 nådde USA och Mexiko enighet om att avsluta tvister om sockerhandeln mellan de två länderna. Vissa investerare tror att mexikanska aktier fortfarande erbjuder värde, särskilt för investerare som är villiga att vara tålmodiga med EWW. Mexiko är Latinamerikas näst största ekonomi efter Brasilien. Den goda nyheterna för investerare som överväger att köpa EWW är att president Trump, till viss del, har backat från en del av hans hårda kampanjretorik riktad mot Mexiko.

”Även om Mexikos tillväxtutveckling borde vara stabil år 2018, kommer utmaningar som förhindrar en väsentlig acceleration av BNP-tillväxten att kvarstå”, säger Fitch. ”Upphöjningen från fallande inflation och robust externt, främst USA, motverkas av efterfrågade investeringar bland pågående oro över framtiden för NAFTA och 2018-valet tillsammans med allt snabbare penningpolitik. Centralbanken höjde sin styrränta med ytterligare 25bps till 7,5% under sitt möte i februari 2018. Detta borde hålla tillväxten i 2018 stort sett i linje med 2017-resultatet, enligt vår uppfattning. ”

Den mexikanska peson är en viktig del av Mexikos investeringsprojekt, eftersom exporten står för över en tredjedel av BNP i den näst största ekonomin i Latinamerika. Detsamma gäller oljepriserna, eftersom Mexiko är en av de största icke-OPEC-tillverkarna i Latinamerika. Oljeproduktionen i Mexiko väntas emellertid minska i år.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.