Följ oss

Nyheter

Kommer det vara en God Jul för den mexikanska börsen?

Publicerad

den

Kommer det vara en God Jul för den mexikanska börsen?

Andrés Manuel López Obrador, känd som AMLO, svors nyligen in som Mexikos 58: e president, men kommer den senaste regimförändringen att resultera i en ”Feliz Navidad” det vill säga en god jul för för den mexikanska börsen? Hur påverkar detta Mexiko som helhet och de landsspecifika börshandlade fonder (ETF) med fokus på Mexiko? Tidiga tecken pekar på att president AMLO har tagit tidiga steg i rätt riktning.

Förändringen av ledarskapet kommer som gränstvisten mellan USA och Mexiko ökar. Mexiko-fokuserade börshandlade fonder (ETFer) som iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) och Direxion Daily MSCI Mexico Bull 3X ShsETF (NYSEArca: MEXX) gynnades av den nye presidenten. EWW fick så mycket som 3% på måndagens handelssessionen, medan MEXX steg så högt som 9%.

Hur AMLO hanterar gränssituationen mellan Mexiko och USA och hans utformning av framtida politik kommer säkert att väga tungt på dessa ETFers resultat framåt.

Elddop för AMLO

Mexikos senaste förändring av ledarskapet när den kontroversiella vänsterkandidaten AMLO blir sin nästa president under de kommande sex åren, eftersom denne har kallats landets version av amerikanska presidenten Donald Trump. Det förhållandet med den personliga han jämfördes med kommer att testas som förhållanden mellan USA och Mexiko om gränssituationen har blivit täta.

Under tiden fortsätter antalet invandrare som passerar Mexiko från länder i Centralamerika som Honduras att multipliceras exponentiellt när de försöker söka asyl inom Förenta staterna. Antalet asylsökande överstiger legitimt antalet invandrare som kan behandla förfrågningarna, vilket orsakar en situation i Mexiko, där landet kan överskridas av överfulla invandrarläger och skydd.

AMLO tog sina första steg för att förbättra situationen genom att teckna ett avtal med tre centralamerikanska länder för att ta itu med det till synes okontrollerade flödet av migranter till Mexiko. Enligt Mexikos utrikesdepartement inkluderade avtalet en plan för att finansiera skapande av arbetstillfällen i de områden där invandrare anländer, särskilt gränsstaden Tijuana.

Löftet att avsluta korruptionen

Bland de många löften han gjorde till det mexikanska folket vid lördagens invigning, var en av dem att ta itu med korruption i de politiska rikena. ”Vi kommer att genomföra en fredlig och ordnad men också djup och radikal omvandling,” sa AMLO. ”Eftersom vi kommer att sätta stopp för korruptionen och straffriheten som blockerar Mexikos återfödelse.”

Vid invigningen upprepade AMLO också sitt fokus på de problem som gjorde sin kampanj populär, såsom brottslighet och fattigdom. Naturligtvis kommer AMLOs tal bara att gynna Mexico ETFs om det stöds av efterföljande åtgärder, men hittills säger han rätt saker.

”Jag hör inte längre till mig själv, jag tillhör dig, jag tillhör Mexiko” lovade AMLO.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.