Nyheter

Den en gång så heta SPAC-marknaden har blivit iskall

Publicerad

den

Två av de största börshandlade fonderna som spårar de hundratals specialförvärvsföretag som dykt upp under det senaste året, handlas nu på eller nära all time low. Den en gång så heta SPAC-marknaden har blivit iskall i USA.

Defiance Next Gen SPAC Derived ETF (SPAK) har backat med cirka 20 procent. Dess konkurrent, Morgan Creek-Exos SPAC Origined ETF (SPXZ), har sett sin kurs falla med 30 procent sedan lanseringen i januari. Förlusterna krympte i takt med att tekniska köpare uppstod, men SPAC och andra spekulativa delar av marknaden underpresterar fortfarande de bredare indexen.

Dessa nedgångar markerar en avtagande aptit för SPAC. En sektorrotation från tillväxtföretag, inklusive sannolika mål för blankcheckföretag. Och en spridning av detaljhandelsdollar – som många SPAC var skräddarsydda för – från marknaden.

De mest riskabla har drabbats hårdast

”De som drabbats hårdast är de som var mest riskabla till att börja med – de har ett sätt att gå med lönsamhet, värderingarna sträcktes”, säger Michael Arone, chefsinvesteringstrateg för den amerikanska SPDR-börshandlade fondverksamhet på State Street Global Advisors. ”Det är de områden på marknaden som sannolikt kommer att sälja mer aggressivt.”

IPOX SPAC Index (SPAC), som spårar resultatet för en bred grupp av specialförvärvsföretag, har sjunkit mer än 20 procent sedan en topp i mitten av februari 2021.

Social Capital Hedosophia Holdings Corp. IV och Social Capital Hedosophia Holdings Corp. VI handlades till all time low under veckan och nära att sjunka under det ursprungliga listningspriset på 10 USD. Clover Health Investments Corp., som redan har genomfört en fusion, handlar för närvarande till cirka 8 dollar, under sitt listningspris 10 USD. Virgin Galactic Holdings Inc., ett rymdturismföretag som slogs samman med ett av Palihapitiyas SPAC, har sett sitt värde minska med 27 procent hittills. Opendoor Technologies Inc., ett annat SPAC associerat med Palihapitiya, har sjunkit mer än 25 procent i år. Endast Social Capital Hedosophia Holdings Corp. V är fortsatt positivt under året med mer än 20 procent avkastning.

”Marknaden översvämmades helt klart med för många SPAC, och förstår att varje SPAC är en tom kontroll som nu måste hitta en hel del. Det måste hitta ett företag som är värt att köpa, säger Arthur Hogan, marknadschef på National Securities. ”Det finns över 400 SPAC, börsnoterade, som fortfarande inte har meddelat vilken affär de ska göra och som har investerare oroliga för att de bra privata företagen som annars skulle ha blivit offentliga i SPAC-processen går tunt.

Renaissance IPO ETF, som spårar nyligen listade företag, är också under press handlas till sin lägsta nivå sedan november.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version