Följ oss

Nyheter

Därför kommer inte negativa räntor att fungera

Publicerad

den

Därför kommer inte negativa räntor att fungera Det bästa sättet att avgöra om negativa räntor kommer att fungera som en lösning för de ekonomiska problem som världen tampas med är att se hur det har fungerat i de länder som faktiskt har infört dem. För närvarande har centralbankerna infört negativa räntor i Danmark, Euroområdet, Schweiz, Japan och Sverige. Målet att bygga ut negativa räntor är att stimulera ekonomisk tillväxt genom att uppmuntra utlåning och investeringar. Men fungerar det på lång sikt? Här är de problem vi har sett med att ingå negativ ränta territorium.

Därför kommer inte negativa räntor att fungera Det bästa sättet att avgöra om negativa räntor kommer att fungera som en lösning för de ekonomiska problem som världen tampas med är att se hur det har fungerat i de länder som faktiskt har infört dem. För närvarande har centralbankerna infört negativa räntor i Danmark, Euroområdet, Schweiz, Japan och Sverige. Målet att bygga ut negativa räntor är att stimulera ekonomisk tillväxt genom att uppmuntra utlåning och investeringar. Men fungerar det på lång sikt? Här är de problem vi har sett med att ingå negativ ränta territorium.

Påverkan av negativa räntor

Japan är den tredje största ekonomin i världen; Därför är det bästa exemplet vi kan få när det gäller hur priserna skulle påverka de globala marknaderna. BOJ sänkte sin styrränta till -0,1 procent den 29 januari 2016. Syftet med att införa negativa räntor var att tvinga konsumenterna att spendera pengar, vilket skulle sedan leda till inflation.

Detta i sig visar vad centralbanker verkligen kämpar mot i dagsläget: deflation. Det andra syftet att införa negativa räntor är att få banker att minska sina stora reserver. Ingetdera av dessa två mål har uppnåtts ännu.

Vi ser hur de japanska konsumenterna köper kassaskåp, vilket är goda nyheter för Shimachu, ett järnhandelsföretag som sett hur försäljningen av kassaskåp har fördubblat under det senaste året.

I Schweiz är kunderna hos Alternative Bank Schweiz inte alls glada över att de tvingas betala för att pengar på sina konton, men det mest slående är att de som mer pengar på sina konton tvingas betala högre avgifter. Hur skulle detta hjälpa konsumtionen? Om något, kommer det att skada bankerna eftersom deras kundbas sinar.

I Sverige sjönk priserna i december med 1,3 procent jämfört med året innan. I Danmark har de negativa räntorna inte haft någon varaktig inverkan under en längre tid.

Det är för tidigt att bedöma effekten av negativa räntor i euroområdet på grund av Mario Draghi ordförande i ECB-förmodligen kommer att inta vårdslös inställning, vilket innebär att han kommer att skicka ned räntorna ännu längre i negativt territorium. Överväga några andra åsikter om negativa räntor i allmänhet.

Centralbankerna

Även John Maynard Keynes, den största förespråkaren för monetära stimulanser från regeringen, sade redan på 1930-talet att penningpolitiken blir mindre effektiv ju närmare du flyttar räntorna till noll. I mer modern tid har efterföljare som den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley sagt att negativa räntor är att betrakta som ett ”farligt experiment.” Det är intressanta uttalanden, men det mest profetiska citatet kommer från en osannolik källa-Mises Institute, som undervisar i den österrikiska skolan:

“The real pity is that the busts and crackups could all have been avoided if central bankers recognized that falling prices eventually create the conditions for a normal economic revival. Deflation is not a death spiral as the Keynesians believe. In a functioning market, the public’s demand to hold money will be satisfied when their reserves of money balances are sufficient in relation to the price level, when they are once again confident of the future, and when they are willing to invest for the long term.”

Det citatet är rätt vad gäller pengarna, men vilken centralbankschef kommer vilja att ha hans eller hennes arv att förknippas med deflation? De vill inte att deras fartyg att gå ner på deras vakt. Vad de inte inser är att de kommer att hamna där då de styr sina skepp längre in i avgrunden. Så småningom kommer smarta ekonomer inse att endast centralbanker som offrade de nuvarande ekonomiska förutsättningarna för den framtida ekonomiska hälsan var de verkliga hjältarna.

Yellens chans

Den enda som fortfarande har en chans är Federal Reserves ordförande Janet Yellen. Om hon höjer räntorna i en miljö som kännetecknas av global deflation kommer det sannolikt att svida under flera år, men det kommer samtidigt att signalera att ekonomin i USA på väg att återhämta sig snabbare än resten av världen.

Sett över tiden är deflation hälsosamt och en nödvändig del av den långsiktiga ekonomiska cykeln. Problemet är att vi hade en så lång bom utan en deflationscykel, och nu är det ingen som uppleva det längre. Deflation är nödvändigt eftersom det är oundvikligt. Det kommer alltid att besegra centralbanker i slutet. Därför finns det ingen mening med att addera ännu mer skuld och framtida problem genom att försöka bekämpa den.

Centralbankerna har sänkt räntorna 637 gånger sedan finanskrisen för nästan ett decennium sedan. I början var detta mycket effektivt. Varje ytterligare ökning har varit mindre och mindre effektiv. Detta kommer inte att förändras. Om Janet Yellen inför negativa räntor, då är hon inte smartare än någon annan centralbankschef. Det har redan visat att negativa räntor misslyckas att höja inflationsförväntningarna. Negativa räntor skulle inte leda till ökad konsumtion, skulle det skicka ett meddelande till investerare att något är mycket fel med ekonomin. De skulle fungera som en skatt på banker, vilket skulle minska bankernas vinster.

Slutsats

Negativa räntor skulle skapa fler problem än de löser. Förhoppningsvis kommer Yellen lära sig av andras misstag. Hon kommer att pressas att delta i en globalt samordnad insats för att ”återuppliva den globala ekonomin.” Om hon faller för trycket kommer hon sannolikt att leda sin egen nations ekonomi djupare ner i avgrunden.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.