Nyheter

Chilensk aktiefond finner stöd i kopparpriset

Publicerad

den

Chilensk aktiefond iShares MSCI Chile ETF (BATS: ECH), en landspecifik börshandlad fond som investerar i chilenska aktier tog i torsdag rygg på kopparpriset, Chiles främsta exportvara, vilka stärktes på grund av utbudsstörningar i det växande Latinamerikanska landet.

Det globala gruvföretaget BHP sade på onsdagen att det skulle minska aktiviteten vid sin lilla Cerro Colorado koppargruva i Chile på grund av Coronaviruset, rapporterade Reuters. Gruvan producerade 71 700 ton koppar år 2019, eller cirka 1,2% av Chiles totala produktion.

”Nedstängningarna minskar i många ekonomier och det borde öka efterfrågan”, säger WisdomTree-analytikern Nitesh Shah till Reuters. ”Samtidigt har gruvorna i Chile problem med COVID-19-fall.” Chilenska aktier kan ha stärkts med tanke på fortsatt arbete på några av landets mest framstående gruvplatser, som har fortsatt att stödja ekonomin under den globala nedgången.

Chiles statsägda Codelco, världens största kopparproducent, varnade torsdag för att alla åtgärder för att öka restriktionerna för gruvdrift bland Coronavirusutbrottet skulle vara ”katastrofala” för landet, rapporterar Reuters. Codelco VD Octavio Araneda sa att företaget agerade snabbt och proaktivt för att begränsa COVID-19-utbrottet.

”När väl pandemin har passerat kommer varje peso vi genererar att hjälpa till att lyfta vårt land imorgon”, sa Araneda till Reuters.

Gruvjätten uppgav tidigare i april och maj att produktionen och koppartransporterna var stabila trots pandemin. Det snabbt spridande viruset har dock ökat antalet smittade hos företaget och utlöst samtal för ytterligare avstängningar. Fackliga grupper beräknar minst 2300 av Codelcos arbetare har smittats.

Araneda betonade de säkerhetsåtgärder som företaget har vidtagit, inklusive längre skiftväxlingar vid dess flaggskepp El Teniente-gruva och tillfällig avstängning vid Chuquicamatas smältverk och raffinaderi.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version