Nyheter

Brasilianska banker är inget att oroa sig för

Publicerad

den

iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ), den största av de landspecifika börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den brasilianska aktiemarknaden var en av de bästa ETFerna när det gäller emerging markets under 2016. Styrkan på den brasilianska aktiemarknaden var imponerande med tanke på den kvarvarande oron för brasilianska banker och dess ekonomiska status.

Oron för de brasilianska bankerna är berättigad för den som investerar i EWZ eftersom denna ETF har allokerat 36 procent av sitt kapital till den finansiella sektorn, dubbelt så mycket som till dagligvarusektorn som är det näst största innehavet i EWZ. Här kan EWZ gynnas av ytterligare räntesänkningar från den brasilianska centralbanken, något som skedde två gånger under 2016.

Brasiliens centralbank har inte höjt räntan sedan förra året. Brasilianska aktier har mobiliserat i år och bankerna i Latinamerikas största ekonomi verkar nu vara billiga trots att dessa institutioner står inför en sjunkande konsumentkreditkvalitete. Dessutom har vissa brasilianska delstater nyligen försenade betalningar till offentliganställda, något som eventuellt kan ha en negativ påverkan på dessa arbetstagares möjligheter att återbetala de lån som tagits från bankerna i Brasilien.

Två av Brasiliens största banker, Banco do Brasil (BdB) och Caixa Economica Federal (Caixa), kommer sannolikt att se högre lönsamhet, lägre riskvägda tillgångar (RWA) tillväxt och ökad kapitaltäckning som ett resultat av nyligen meddelade kostnadssänkande åtgärder och ökad fokusering på att möta kapitalkraven, säger Fitch Ratings. Dessa bör vara positivt för bankernas kreditprofiler på medellång och lång sikt.

Banker i Latinamerikas största ekonomi verkar billig, dessa institutioner står inför en sjunkande konsumentkreditkvalitete. Analytiker tror att samma sak gäller för brasilianska banker. Efter ett par år av minskad ekonomisk tillväxt förväntas Brasiliens ekonomi fortsätta att växa i år, en faktor som kan gynna de brasilianska aktierna och de ETFer som replikerar den brasilianska aktiemarknaden.

Besparingsplanerna i dessa två banker är en del av de bredare initiativ som omfattar fokusering på lönsamhet och på att prioritera de lagstadgade kapitalkraven istället för att försöka öka marknadsandelarna. Som ett resultat tror Fitch att BdB är mer benägna att gradvis möta de stigande kapitalkraven från Basel III än tidigare föreslagits. Å andra sidan förblir Caixa huvudstad ställning svagare än BdB, och det är för tidigt att mäta resultaten av de nya åtgärderna.

iShares MSCI Brazil Capped (NYSEArca: EWZ)

Denna ETF har som mål att replikera investeringsresultat från MSCI Brazil 25/50 Index. Den börshandlade fonden kommer alltid att investera minst 95 procent av sina tillgångar i värdepapper i dess underliggande index och i depåbevis som representerar värdepapper i dess underliggande index.

MSCI Brazil 25/50 Index är ett free float-justerat marknadsvärdesviktat index med en skyddande metod som tillämpas för att emittenten vikter så att ingen enskild aktie kan ha en vikt som överstiger 25 % av det underliggande indexet, och alla emittenter med vikt på över fem (5) begränsas så att de inte kan ha en kumulativt vikt som överstiger 50 procent av portföljvärdet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version