Följ oss

Nyheter

BlackRock vill öka iShares närvaro i Europa

Publicerad

den

BlackRock vill öka iShares närvaro i Europa

BlackRock vill öka iShares närvaro i Europa BlackRock, världens största kapitalförvaltare och moderbolag till iShares, världens största ETF-leverantör, vill öka iShares närvaro på den europeiska ETF-marknaden genom att visa investerarna att ETFer är ett betydligt billigare alternativ till många derivatprodukter.

BlackRock har bland annat på en presentation som hölls i Stockholm visat att kostnaden för att äga en Eurostoxx 50 termin har stigit kraftigt sedan 1998, från i genomsnitt 0,07 procent av kontraktsvärdet, till 0,45 procent under det senaste året. Det är framförallt nya krav på tillsyn som har lett till den ökade kostnaden. BlackRock tror därför att de ökade kostnaderna för att äga terminer kommer att medföra att flera ETF-leverantörer ser över kostnaderna för att kunna attrahera de investerare som traditionellt sett arbetat med terminskontrakt.

Den europeiska ETF-marknaden har likheter med den nordamerikanska eftersom båda domineras av ett fåtal större aktörer. I USA domineras marknaden av BlackRock/iShares, State Street Global Advisors och Vanguard, medan den europeiska marknaden domineras av BlackRock/iShares, Deutsche Bank och franska Lyxor.

BlackRock har flyttat 18 MILJARDER USD från sina aktivt förvaltade fonder till iShares under de första nio månaderna 2014, och totalt sett har iShares haft inflöden på 35 MILJARDER USD till sina aktiebaserade börshandlade fonder. Om Blackrock/iShares gör slag i saken med att öka sin europeiska närvaro kommer det att vara i linje med vad som sagts tidigare, och det kommer också att leda till att den europeiska ETF-marknaden blir mer konkurrensutsatt.

State Street Global Advisors har redan visat att detta bolag på egen hand kan ta marknadsandelar i Europa, amerikanska WisdomTree köpte nyligen in sig i Boost ETP för att snabba upp den tid det tar att etablera sig på en ny marknad och även First Trust har sagt att denna ETF-förvaltare vill etablera sig i Europa.

Europe ETF & ETP Growth

Källa: ETFGI

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.