Nyheter

BlackRock lanserar sin andra syntetiska amerikanska aktie-ETF

Publicerad

den

BlackRock har lanserat en andra syntetisk aktie-ETF som erbjuder exponering mot amerikanska aktier. iShares MSCI USA Swap UCITS ETF (MUSA) är noterat på Euronext Amsterdam och Euronext Paris med en total kostnadskvot (TER) på 0,07 procent.

BlackRock erbjuder för närvarande en fysiskt replikerad version av MUSA, $480m iShares MSCI USA UCITS ETF (CSUS), som har en TER på 0,33 procent, nästan fem gånger avgiften för den nylanserade strategin.

Brett Pybus, chef för iShares EMEA investerings- och produktstrategi, sa: ”Lanseringen av MUSA utökar valmöjligheterna för investerare. Vi ser en ökande efterfrågan från vissa investerare på ett swapbaserat alternativ för denna exponering där investerare kan realisera en prestationsuppgång.”

I september 2020 lanserade världens största kapitalförvaltare iShares S&P 500 Swap UCITS ETF (I500) som svar på kundernas ökande efterfrågan på en swap-baserad struktur för amerikanska aktier.

Europeiska ETF-emittenter var mindre nöjda med BlackRocks U-sväng på syntetiska ETFer då den amerikanska jätten kampanjade i tre år efter den globala finanskrisen om farorna med syntetiska produkter.

Efter förvärvet av iShares från Barclays 2009, kallade BlackRocks vd Larry Fink ut europeiska rivaler Lyxor och SocGen vid en konferens i New York för dess användning i syntetiska ETFer.

Vid den tiden försökte BlackRock, som uteslutande erbjöd fysiska ETFer, att öka sin marknadsandel i Europa genom att vända investerarsentimentet mot strukturen. Efterfrågan har dock ökat på produkten för vilken det finns flera prestandafördelar.

Syntetiska ETFer, såsom I500, betalar inte källskatt på utdelningar eftersom ETFens ersättningskorg är begränsad till aktier som inte ger utdelning.

Samtidigt betalar fysiska ETFer med hemvist i Luxemburg 30 procent källskatt på amerikanska aktieutdelningar medan irländskt hemmahörande ETF:er betalar 15 procent.

I juli uppstod ytterligare en fördel med syntetiska ETFer efter lanseringen av Invesco S&P China A MidCap 500 Swap UCITS ETF (C500) och Invesco S&P China 300 Swap UCITS ETF (C300).

De två ETFerna har för närvarande swapavgifter på -8,40 procent respektive -2,90 procent, vilket innebär att investerare drar nytta av denna ytterligare utveckling, utöver avkastningen på den underliggande A-andelsexponeringen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version