Följ oss

Nyheter

BlackRock lanserar fond för Metaverse

Publicerad

den

Metaverse teknikmarknaden förväntas generera upp till 5 biljoner USD i intäkter till 2030 varför Blackrocks lansering av fond för Metaverse följer krav från europeiska kunder om tillgång till den framväxande metaverse teknologimarknaden

Metaverse teknikmarknaden förväntas generera upp till 5 biljoner USD i intäkter till 2030 varför Blackrocks lansering av fond för Metaverse följer krav från europeiska kunder om tillgång till den framväxande metaverse teknologimarknaden

iShares Metaverse UCITS ETF (MTAV) spårar STOXX Global Metaverse Index som använder EconSights unika patentdataanalys för att identifiera företag som är marknadsledare, innovatörer och specialister inom metaverse-teknologier. iShares Metaverse UCITS ETF [MTAV] kommer att följa STOXX Global Metaverse Index.

Metaverse, en uppslukande virtuell värld som integrerar digitala och fysiska interaktioner, är nästa gräns för den digitala världen och kommer att dra nytta av en acceleration i investeringar från stora teknikföretag, privata marknader och konsumentvarumärken när nya virtuella applikationer dyker upp. Metaverse-teknologin utgör ett samspel mellan aspekter av både Augmented Reality (integreringen av digital information med användarens miljö i realtid) och Virtual Reality (den datorgenererade simuleringen av en tredimensionell bild eller miljö som kan interageras med).

Marknaden för metaverse teknologi utvecklas i snabb takt, med ett förväntat värde på 800 miljoner USD till 2025, med en förväntad marknadsstorlek på 4-5 T USD till 2030. Viljan att dra nytta av detta utrymme växer, vilket sågs i mars 2022, när metaverse -Tema globala börshandlade produkter når USD2 miljarder AUM globalt.

Omar Moufti, produktstrateg för tematiska och sektoriella ETF:er på BlackRock, sa: ”Vi ser metaversen som nästa steg framåt i global kommunikation och anslutning. Det har potential att revolutionera många sektorer och processer och omforma alla aspekter av samhället, från hur vi arbetar, konsumerar, interagerar och producerar. När ytterligare användningsområden för metaversteknologier blir uppenbara, växer lusten att exponeras för teknikföretagen bakom dessa innovationer. iShares Metaverse UCITS ETF ger investerare tillgång till en diversifierad portfölj av företag som är aktiva i att bygga metaverse och tillämpa den inom sina områden.

iShares Metaverse UCITS ETF följer STOXX Global Metaverse Index som tar en ny strategi för tematisk investering genom att utnyttja patentdata för att identifiera marknadsledare, innovatörer och specialister inom området. Företag inkluderas baserat på kvaliteten på deras innovationsverksamhet genom en bedömning av de patent de lämnar in.

Ansökningen och publiceringen av patent för en specifik teknik indikerar ett företags forskningsfokus och framtida aktivitetsriktning innan intäkterna kan fånga alla möjligheter med framväxande teknologier.

Genom att utnyttja EconSights patentdata förlitar sig STOXX Global Metaverse Index på en robust metod för att välja ut endast de 10 % av företagen med högkvalitativa patent (HQP) inom metaverse-teknologier. Indexet omfattar 65 globala företag, allt från den digitala marknaden, spel, sjukvård, tillverkning, mjukvara samt hårdvara och komponenter. Detta omfattar företag som utvecklar interaktiva virtuella plattformar, bärbara enheter och uppslukande teknologier samt de företag som tillhandahåller de nödvändiga datorbehandlingsmöjligheterna och infrastrukturen.

När patenten relaterade till metaversen har identifierats kan urvalet av företag göras på två olika sätt: att bedöma antalet högkvalitativa patent och specialiseringspoäng. En specialiseringspoäng indikerar betydelsen av den övergripande teknologisviten för ett företags verksamhet.

Axel Lomholt, Chief Product Officer, Index and Benchmarks på Qontigo sa: ”STOXX Global Metaverse Index kompletterar vår serie Qontigo tematiska strategier som fokuserar på transformativ teknologi i en värld som digitaliseras i snabb hastighet. Vi tillämpar innovativ patentbaserad metod som gör det möjligt för oss att identifiera de banbrytande företagen som utvecklar Metaverse.”

Dessutom innehåller indexet ESG-screeningskriterier. Företag som inte följer Sustainalytics Global Standards Screening (GSS) bedömning eller som är inblandade i kontroversiella vapen exkluderas från investeringsuniversumet. Följande serier av skärmar för affärsengagemang används också: vapen, tobak, kärnkraft, konventionell och okonventionell olja och gas, termiskt kol. MTAV klassificeras som artikel 8 enligt Europeiska unionens förordning om hållbar finansiell information (SFDR).

Fonden är noterad på Euronext, med en total kostnadskvot (TER) på 0,50 %.

Översikt över den nya fonden

NamnKortnamnnIndexExpense Ratio
iShares Metaverse UCITS ETFMTAVSTOXX Global Metaverse Index0.50

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

QDVD ETF ger exponering mot amerikanska utdelningsaktier

Publicerad

den

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF har tillgångar på 387 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför QDVD?

  1. Exponering för företag med högre utdelnings- och kvalitetsegenskaper inom MSCI USA Index samtidigt som de försöker uppnå en koldioxidreduktion och förbättring av miljö-, social- och styrelseresultat (ESG)
  2. Exkluderar uttryckligen emittenter som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och de som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer eller är involverade i mycket allvarliga ESG-kontroverser
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för högre utdelning och kvalitetsinvesteringar

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, vilket återspeglar avkastningen från MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Den 1 juni 2022 ändrades riktmärket från MSCI USA High Dividend Yield Index till MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA High Dividend Yield-index spårar amerikanska aktier med hög utdelning.

Handla QDVD ETF

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXHDIQ
gettexEURQDVD
Stuttgart Stock ExchangeEURQDVD
London Stock ExchangeUSDQDIV
SIX Swiss ExchangeUSDQDIV
XETRAEURQDVD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology6.58US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.54US0378331005USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care3.48US4781601046USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary2.81US4370761029USD
VZVERIZON COMMUNICATIONS INCCommunication2.76US92343V1044USD
MRKMERCK & CO INCHealth Care2.72US58933Y1055USD
UPSUNITED PARCEL SERVICE INC CLASS BIndustrials2.64US9113121068USD
CSCOCISCO SYSTEMS INCInformation Technology2.63US17275R1023USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.58US1101221083USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.45US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Påminnelse om utdelning i Xact Sverige i juni 2023

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande:

• 12 juni Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

• 13 juni Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 14 juni Avstämningsdag

• 20 juni Utbetalningsdag

Fortsätt läsa

Nyheter

Positiva prisutsikter för uran

Publicerad

den

Klimatförändringar kan bara övervinnas med kärnkraft säger allt fler marknadsbedömare. Uranföretag bör vara bland vinnarna om detta stämmer och det bör leda till positiva prisutsikter för uran.

Koldioxidutsläppen har ännu inte förbättrats nämnvärt här i landet. 2022 minskade koldioxidutsläppen något, med 1,9 procent jämfört med föregående år. Den största CO2-utsläpparen är Kina, med cirka 30 procent av de globala utsläppen.

USA orsakar runt 13 procent och Tyskland runt knappt två procent. Tyskland ska bli CO2-neutralt 2045, ingen lätt bedrift. Men Kina gör också ansträngningar för att minska CO2-utsläppen under de kommande åren. De globala CO2-utsläppen ökar dock varje år. Tyvärr räcker det inte med sol- och vindenergi, särskilt i det här landet.

Ren energi måste köpas från Frankrike, som helt förlitar sig på kärnkraft. Priset på uran har stigit kraftigt. Idag kostar ett pound uran drygt 50 US-dollar. En av anledningarna till detta var den europeiska energikrisen, som har gjort kärnenergin mer attraktiv. Och det verkar som att de flesta experter inom uranindustrin förväntar sig att priset på uran fortsätter att stiga, till exempel till 70 dollar per pound uran 2024 (Bank of America).

Japan har precis antagit en lag som tillåter befintliga kärnreaktorer att fungera på obestämd tid, vilket eliminerar 60-årsgränsen. Återstarten av reaktorer och byggandet av nya anläggningar drivs på. Liksom Tyskland är Japan ett land som är fattigt på råvaror. Kina planerar de flesta nya kärnkraftverken, följt av Ryssland och Indien. Så för att övergången från fossila bränslen ska lyckas behövs uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära