Nyheter

Bitwise lanserar Crypto Innovators ETF

Publicerad

den

Det är inte en bitcoin-ETF, men deras Crypto Innovators ETF kan vara det närmaste vi har för det just nu. I Europa finns det en rad olika börshandlade produkter som backas upp av Bitcoin, men de får på grund av MIFIDII regelverket inte kallas för ETFer då de endast replikerar utvecklingen av enda tillgång.

Bitwise Asset Management, kryptovalutaindexleverantören, planerar att lansera Bitwise Crypto Innovators ETF (BITQ) den här veckan. Det är inte nödvändigtvis den svårfångade bitcoin-ETF som marknaden har krävt, men den är utformad för att rikta sig till företag som arbetar inom krypto- och blockchain-utrymmen

Enligt SEC-ansökan från Bitwise:

”Crypto Innovators” include parties that operate crypto asset trading platforms, custodians and wallets; financial services providers leveraging crypto assets and/or blockchain technology, or other financial institutions principally servicing clientele involved in the crypto ecosystem; distributed ledger infrastructure and transaction validation services (e.g., crypto asset “miners”); and technology hardware, software and solutions providers to participants of the crypto ecosystem. These companies also include issuers that own a material amount of crypto assets or otherwise generate revenues relating to crypto asset or distributed ledger technology.

Dogecoin

Som ofta är fallet med fonder som är inriktade på ett smalt segment av marknaden, är att företag som kvalificerar sig för index en kombination av de som är nära och löst knutna till branschen.

Införandet av kryptohandelsplattformar och vårdnadshavare är vettigt liksom införandet av blockchain-teknikföretag. Att definiera ”teknikhårdvara, mjukvaru- och lösningsleverantörer” kan bli lite mer tufft. Ett kvalificerande företag kan verkligen ha en närvaro i utrymmet, men om det är en relativt liten del av deras totala verksamhet kan det vattna ner graden av ren kryptoexponering.

Indexet använder en reglerbaserad metod som delar upp företag i två primära marknadssegment.

Tier 1-företag (” Crypto Innovators ”). Företag som: (a) hämtar mer än 75% av sina intäkter direkt från kryptoekosystemet, eller (b) har mer än 75% av sina nettotillgångar som redovisas av direkta innehav av bitcoin, eter eller en annan likvid kryptotillgång och är i båda fallen inte involverade i konkursförfaranden. Crypto Innovators kommer att utgöra 85% av indexet vid varje ombalansering. ”

Tier 2-företag. Företag som inte klassificeras som Crypto Innovators har ett börsvärde på minst 10 miljarder dollar och antingen: (a) har ett betydande dedikerat affärsinitiativ som uttryckligen fokuserar på kryptoekosystemet som rapporteras i minst ett av företagets officiella kvartalsvisa eller årliga arkivering från de senaste 12 månaderna, inklusive initiativ som involverar köp, försäljning, utveckling, förvaring, gruvdrift, handel, transaktion, bearbetning av transaktioner med eller innehav av kryptotillgångar eller derivatinstrument som spårar värdet på kryptotillgångar; eller (b) inneha minst 100 miljoner dollar i bitcoin, eter eller annan likvid kryptotillgång som en balansräkningstillgång. Nivå 2-företag kommer att utgöra 15% av indexet vid varje ombalansering.

Minimikravet på 10 miljarder dollar för marknadsvärde innebär att du kommer att ha många stora företag inom teknik och finansiella tjänster i denna grupp. Det är en liknande kritik många har med Capital Link NextGen Protocol ETF (KOIN). Den anser sig vara en blockchain ETF, men dess krav på vad som utgör en närvaro i blockchain-utrymmet är så lösa att det slutar se ut som en vanlig vanilj-large-cap tech ETF. Om de största innehaven är Microsoft, Intel, Visa, NVIDIA och PayPal, hur mycket blockchain-exponering får du verkligen? Kvalificeringen av företag som helt enkelt innehar minst 100 miljoner dollar i kryptotillgångar kan också skapa några intressanta inneslutningar.

Slutsats

Bitwise är ledande inom kryptoindexutrymmet och de har gjort ett riktigt bra jobb med några av de andra index de har skapat, så detta index och denna fond kommer sannolikt att vara lämpligt ut för sitt mål.

Fonden har potential att se lite topptung ut. Det finns bara så många företag där ute med 75% av deras intäkter härrörande från detta utrymme och det faktum att 85% av fondens allokering går till dessa företag kan öka koncentrationsrisken.

Även om denna ETF sannolikt inte kommer att få intresset att en ren bitcoin-ETF skulle, om den någonsin skulle godkännas, borde det vara ett spännande alternativ till dem som fortfarande letar efter exponering.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version