Nyheter

Billig naturgas och dyr olja?

Publicerad

den

Oljepriset sett utifrån Nordsjöoljan (Brent) och  den nordamerikanska oljan (Crude WTI) har fortsatt att utvecklas olika. Uppgången i år är 4,6 procent respektive en nedgång om 3,7 procent. Oljepriset ”peakade” dock i år på nivåer omkring 125 USD per fat (Brent) respektive över 100 USD/fat ((Crude WTI). Vid detta tillfälle pratade många om en oljebubbla. Prisutvecklingen för naturgas har varit något helt annan. I år har priset på naturgas sjunkit med 4,6 procent, omräknat till svenska kronor. Detta efter en prisuppgång på över 50 procent under den senaste månaden, se nedan grafer och tabell.

[table id=364 /]

Källa: Factset, 23 maj 2012, all avkastning i SEK

För att kunna uttala mig om huruvida olja eller naturgas är billig eller dyr kommer jag att göra en relativ värdering mellan dessa båda tillgångar. Till min hjälp har jag använt mig av de välkända ETF:erna United States Oil Fund LP (ticker USO) och United States Natural Gas Fund LP (ticker UNG). USO följer utvecklingen i NYMEX futureskontrakt för West Texas Intermediate (WTI). UNG följer utvecklingen i NYMEX futureskontrakt för naturgas. Nedan är utvecklingen för dessa båda ETF:er illustrerade. Grafen säger allt.

Källa: Factset, avser perioden 20 maj 2011 – 21 maj 2012, lokal valuta

Kvot

Kvoten mellan ETF:erna USO och UNG var uppe över 2,5x innan pendeln slog tillbaka. Medianen det senaste året uppgår till 1,2x. Huruvida oljepriset var en bubbla eller om naturgaspriset var undervärderat är svårare att besvara. Att relationen inte var uthållig var dock solklart.

Källa: Factset, avser perioden 20 maj 2011 – 21 maj 2012

I USA har man börjat tillämpa en ny teknik för att utvinna naturgas ”shale gas” eller på svenska skiffergas. Denna nya teknik har kortfattat inneburit att beroendet av olja har minskat signifikant och att utvinningen av naturgas ökat. Detta har lett till en ökning av den amerikanska konsumtionen av naturgas. Detta är en av förklaringarna till att WTI Crude utvecklats sämre än Brent-oljan.

ETF-alternativ (noterade i USA)

[table id=366 /]

Källa: Factset, 23 maj 2012, all avkastning i SEK. AuM i miljoner kronor

UNG handlas i dagsläget i positiv trend medan samtliga oljeinstrument handlas i negativ trend. Ska man köpa något i dagsläget kan en mindre position i UNG vara något att fundera över.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version