Följ oss

Nyheter

Bästa råvaru-ETF:en under 2012 – råvaror

Publicerad

den

Bästa råvaru-ETF:en under 2012 - råvaror råvaror bör ha en plats i en väldiversifierad portfölj. Det främsta skälet är att sambandet mellan utvecklingen på råvarumarknaden

Det finns flera skäl till att råvaror bör ha en plats i en väldiversifierad portfölj. Det främsta skälet är att sambandet mellan utvecklingen på råvarumarknaden och utvecklingen på aktiemarknaden är låg. På senare tid har råvaror haft en högre korrelation med övriga aktiemarknaden men diversifieringseffekten är i allra högsta grad kvar. I detta blogginlägg kommer jag fokusera på bredare råvarukorgar.

I år har den Tyskland noterade råvaru-ETF:en Commerzbank Commodity ex-Agriculture EW Index TR (ticker C090) utvecklats bäst med en uppgång med cirka 11 procent i svenska kronor. Sämst har det gått för Lyxor ETF Commodities CRB (ticker LYY6) med en nedgång med cirka 2 procent. Skillnaden i avkastning mellan topp och botten beror dels på viktning mellan de olika råvarusektorerna och de enskilda råvarorna, dels hur man hanterar rullningen av de underliggande terminskontrakten.

Commerzbank Commodity ex-Agriculture EW Index TR inkluderar samtliga råvaror exklusive jordbruksprodukter. Utöver denna inriktning är denna ETF också likaviktad mellan de 12 råvaror som ingår. Detta innebär att vikten mellan de olika råvarusektorerna är: Energi (34,99%), ädelmetaller (32,48%) och industrimetaller (32,52%).

För samtliga råvaru-ETF:er, se tabell nedan

 [table id=467 /]

Källa: Factset, 11 september 2012, all avkastning i SEK. 0 – information saknas

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.