Nyheter

Avvisat fredsavtal motvind för colombianska aktier

Publicerad

den

Tidigare denna månad föll colombianska aktier och börshandlade fonder efter att väljarna avvisade ett fredsavtal med marxistiska FARC-rebeller. Global X MSCI Colombia 20 ETF (NYSEArca: GXG) har har stigit med mer än 25 procent hittills, men den största dedikerade Colombia ETF handlas 2,3 procent lägre den senaste veckan.

Colombianerna röstade nej till fredsavtalet och krävde försäkringar om att rebellerna kommer att lämna in pengar från droger, tillbringa tid i fängelse och förtjäna sina politiska positioner vid omröstningen snarare än att få lediga platser i kongressen, rapporterar Reuters. Folkomröstningen skulle ha gett The Revolutionary Armed Forces of Colombia 10 platser i kongressen från 2018 till 2026.

Det var bara för några år sedan då Colombia var en av de ljusaste stjärnorna i tillväxtmarknaderna, men råvarupriserna fall under de senaste två åren har pressat både colombianska aktier och GXG. Förra året var Colombias centralbank tvungen att höja räntorna för att kyla inflationen. För två år sedan uppgraderade Fitch Ratings sin långsiktiga utländska standardinställning på Colombia, Sydamerikas näst största ekonomi, till BBB från BBB-.

Investerare måste fortfarande vara uppmärksamma på fredsavtalets avstängning på kort sikt.
”Vi tror att det mest troliga scenariot är att en utvattnad skattereform kommer att genomföras, eventuellt senare än planerat. Detta kan utmana regeringens plan att nå sitt finanspolitiska mål, eftersom det senaste medelfristiga finanspolitiska ramverket bygger på optimistiska antaganden. Frånvarande en långtgående skattereform och mitt i den ökande osäkerheten misstänker vi att konsument-, affärs- och utländska investerares förtroende kommer att försämras ytterligare och sätta en dämpare för tillväxten, enligt en Morgan Stanley-analys.

Under de senaste åren gjorde Colombias produktionstillväxt det till Sydamerikas tredje största oljeproducent efter Brasilien och OPEC-medlemmen Venezuela. En del av Colombias oljefynd i har dock inte varit så lukrativa som tidigare hoppats och Ecopetrol saknar offshore-kraften för att konkurrera med andra stora globala integrerade oljebolag. Det understryker poängen att investerare i GXG satsar indirekt på att oljepriserna kommer tillbaka ytterligare.

”Vi upprepar vår underviktade inställning till colombianska aktier i vår latinamerikanska modellportfölj trots attraktiva värderingar. Vi har två huvudsakliga orsaker till vår negativa uppfattning:

1) lite nära uppehåll kvar för olja och

2) politisk osäkerhet som bör fördröja resultatåterhämtningen på grund av lägre inhemskt förtroende och ökande finanspolitiska bekymmer, tillägger Morgan Stanley.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version