Nyheter

ARK Invests Space ETF inte bara rymdaktier

Publicerad

den

Att ARK Invests Space ETF inte bara innehåller rymdaktier kan vara bra. Cathie Woods nya ETF har sett imponerande inflöden men har också mötts med vissa tvivel. När allt kommer omkring, varför skulle en rymd-ETF innehålla aktier i företag som tillverkar traktorer, arbetar med videostreaming- och e-handelsföretag?

Den nya rymd-ETF

• Den nya ARK Space Exploration & Innovation ETF syftar till att rikta sig till företag som är involverade i och drar nytta av utvecklingen av rymdindustrin.

• ARKX ETF såg viktiga inflöden på nästan 300 miljoner MUSD under sin första handelsdag, vilket gjorde den till den åttonde bästa handelsdebuten på marknaderna.

• Vissa investerare visade en viss förvirring att se några aktier som verkade irrelevanta för rymdindustrin, såsom Lockheed Martin Corp. eller Deere & Co.

• ARK förklarar att målet var att omfamna den fullständiga bilden av rymdsektorn, inte bara raketer och lasrar utan också den olika industrin som kommer att trivas tack vare den.

Beskrivning av ARK Space Exploration & Innovation ETF

Efter den officiella beskrivningen av ARK Invest-webbplatsen har ARK Space Exploration & Innovation ETF en investering, som andra ARK-fonder, baserad på kapitalutveckling och satsar på nästa banbrytande teknik. Fonden lovade att investera minst 80% av sitt kapital i inhemska och utländska värdepapper som passar i följande kategorier:

Orbital Aerospace-företag – företag som lanserar, tillverkar, servicerar eller driver plattformar i orbitalområdet.

Suborbital Aerospace Companies – alla företag som utför samma tjänster som orbital aerospace companies, men som inte når hastigheten för att hålla sina plattformar i omloppsbana runt planeten.

Aktiverande teknikföretag – alla företag som utvecklar tekniker som kan användas i samband med utforskning av rymden, såsom AI, robotik, 3D-utskrift, energilagring etc.

• Slutligen, Aerospace-stödmottagande företag – företag som kommer att dra nytta av de tidigare nämnda rymdaktiviteterna, såsom jordbruk, tillgång till internet, drönare, elflyg.

Här är listan över de senaste innehaven

ARKX innehav per den åttonde april, 2021 (Källa: ARK Invest)

Rekordinflöden för en ny rymdutforsknings- och innovationsfond

Den nya ARK ETF är redan på väg att bli en av de mest framgångsrika fondlanseringarna i historien, med investerare som investerade 536,2 miljoner dollar i ETF under de första fem handelsdagarna, varav 300 miljoner dollar hände under den allra första handelsdagen. Som jämförelse kan industrin vanligtvis förvänta sig att nå 100 miljoner dollar i tillgångar under förvaltning inom 3 år i genomsnitt.

I denna takt kan det inte dröja länge tills ARKX når miljarder. Mycket få instrument ser en sådan blixtframgång. En av dem var SPDR Gold Trust, som överträffade 1 miljard dollar på endast 3 dagars handel 2004. Till och med deras mest populära fond, Ark Innovation ETF, som lanserades 2014, tog mer än tre år att nå en miljard dollar. ARKX har nu titeln som den åttonde bästa debuten för första dagens handel enligt Bloomberg.

Har Cathie Wood kommit att förvandlas till kung Midas och förvandlat allt hon rör vid till guld? Det är vad vissa investerare tycker. Men det nya rymd-ETF fann också sin rättvisa andel av kritikerna.

Kritik om sammansättningen av ARKX

När det gäller sammansättningen av den nya ETF:n Space Exploration verkade många investerare tveksamma. Nästan hälften av fonden består av inte teknik, men tillverkare som Lockheed Martin Corp, Boeing och Deere & Co. Många av dessa aktier är aktier som Cathie ännu inte har varit inblandad i.

Kritikerna gick också ut på sociala medier, där vi kunde se humoristiska bilder av Deere-traktorer som rullade på Mars och andra bilder som skrattade åt det – uppenbarligen obefintliga – sambandet mellan sådana aktier och rymdprojekt.

På samma sätt förstod många investerare inte varför vissa rena rymdbolag inte kom in i den börshandlade fonde, som Maxar Technologies, Rocket Lab USA eller Astra Space Inc.

Avgifter kritiserades också. Även om en kostnadskvot på 0,75% inte är för hög för en aktiv ETF, kan vi ifrågasätta värdigheten att betala en sådan avgift i en sådan riktad fond: det finns trots allt inte så många rymdaktier på marknaden än. För investerare i rymdspelet är det inte värt att betala för att få de bästa aktierna i en sektor där antalet aktier ändå är begränsat: du betalar för att få ut det mesta av rymdaktierna, vilket i sig inte är mycket mervärde.

Utforskning av rymden handlar inte bara om raketer och lasrar

Tidigare satsningar på tillväxtaktier visade sig lite ömtåliga när deras fonder minskade med minst 16% från sina toppar tidigare i år, eftersom många investerare vände sig till icke älskade värdeaktier. Ur en diversifieringssynpunkt är det meningsfullt att skapa en fond, inte bara ”rent spelrum”, som tenderar att vara mycket tillväxtcentrerad.

Men anledningen går långt utöver det. Ren Leggi, kundportföljförvaltare på ARK, erkände att minst en del av fondens positioner var förvirrande. Men vad ARK anser att utforskning av rymden är egentligen allt som händer ovanför marken.

Detta innebär att vissa aktier, som Netflix, skulle kunna dra nytta av vissa framsteg i rymden, till exempel utrullning av rymdsatelliter som skulle möjliggöra ytterligare antagande av bredbandsinternet för streaming.

När det gäller vissa av aktierna hävdar företaget att många av dem helt enkelt var övervärderade, för att inte tala om de som är involverade i SPAC, som ibland tenderar att ha mycket slumpmässiga resultat. Deras kriterier är enkla: om aktien inte kan upprätthålla en årlig avkastning på 15%, slänger de den.

Till försvar för fonden, en investerare som är hausse på endast rent rymdrelaterade företag, kanske föredrar att köpa enstaka aktier, försöker ARKX anamma den större bilden.

ARKX ETF började handlas för bara ett par dagar sedan och kostar för närvarande cirka 21 dollar. Med imponerande inflöden som kommer och bidrar till att ARK Innovation Funds aktiekurs multiplicerat med 6X på 6 år, ser många investerare denna nya rymdfond som ett utmärkt tillfälle att gå ombord på nästa potentiella ARK-framgångsbåt.

Handla ARKX ETF

ARK Space Exploration & Innovation ETF (CBOE: ARKX) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ARK Space Exploration & Innovation ETF (CBOE: ARKX)

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version