Nyheter

Ark Invest ändrar sina placeringsregler

Publicerad

den

Tidigare kunde ARK Invests ETF:erna bara investera upp till 30 procent av sina tillgångar i ett enda företag och till högst 20 procent av de utestående aktier. I slutet av mars var ARK Invests största satsning i Tesla. Nu ser vi att Ark Invest ändrar sina placeringsregler.

Ark Invest avlägsnade dessa gränser, med omedelbar verkan, avslöjade företaget i slutet av mars. Ark avlägsnade också förbudet som förbjöd deras aktivt förvaltade ETF:er att investera mer än 35 procent av sina tillgångar i depåbevis, inklusive amerikanska depåbevis som används av utländska företag och andra typer av värdepapper.

Ingen av ETFern ligger nära den tidigare gränsen

Ingen av Arks fondernas investeringar ligger nära den tidigare gränsen för fondtillgångar som innehades i ett enda företag, avslöjade informationen på Ark-webbplatsen den 5 april. ETFernas största innehav var i Tesla, som utgjorde 10,78 procent av de 21,5 miljarder dollar som finns i Ark Innovation ETF, 10,7 procent av $ 6,7 miljarder Ark Next Generation Internet ETF och 10,41 procent av $ 3,2 miljarder Ark Autonomous Technology and Robotics ETF.

Sammantaget var 7,36 procent av Arks ETF-tillgångar placerade i Tesla-aktier per den 31 december, enligt FactSet, en dataleverantör. Förvaltarens ETF hade 34,8 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning från det datumet, visar databasen. Emellertid har ARK Innovation ETF:s starka resultat och inflöden ”gjort det svårare än tidigare för ETF att göra meningsfulla investeringar i den typ av innovativa små och micro cap företag som historiskt sett varit framträdande i portföljen”, sa Greengold. Investerare tillförde 15,8 miljarder dollar till Innovation ETF under året som slutade 29 mars, enligt FactSet-data.

Fonden returnerade 152,51 procent 2020, visar Arks webbplats. Ark Invests förvaltare har också sagt att de såg fler möjligheter att investera i utländska företag, tillade Greengold. Företaget anställde förra året en analytiker som uteslutande fokuserar på innovation i asiatiska investeringar. Men Greengold sa att han skulle bli förvånad över att se Arks ETF:er investera betydligt mer än 10 procent av sina tillgångar i ett företag.

En självpålagd begränsning

Cathie Wood, Arks verkställande direktör och ledande portföljförvaltare, hade tidigare sagt att hennes företags fonder hade en ”självpålagd” begränsning för att investera mer än 10 procent av tillgångarna i ett enda företag. Toppositionerna i Arks fonder har historiskt maximerat sig till 12-13 procent, sade Greengold. I slutet av 2020 ägde Arks ETF:er mer än 20 procent av de utestående aktierna i Compugen och Statasys, enligt uppgifter från FactSet.

Men dessa innehav var fördelade över dess olika fonder, noterade Greengold. Ark publicerade tidigare i mars en vitbok som skisserade ett nytt kursmål för Tesla och förutspådde att företagets aktiekurs skulle kunna uppgå till 3 000 dollar fram till 2025.

Andra fonder har fått kritik för ännu större satsningar på Tesla. Morningstar nedjusterade i januari sitt betyg för Baron Partners-fonden på 7 miljarder dollar från brons till neutralt eftersom fonden hade tillåtit sin position i Tesla att ballongera till 47 procent av tillgångarna den 31 december.

Andelen hade sjunkit till 39,5 procent i slutet enligt Baron Funds webbplats. Amerikanska fondernas koncentrations- och diversifieringsregler kräver att fonder ska offentliggöra om de kommer att inneha mer än 25 procent av sin portfölj i en viss sektor eller mer än 5 procent av sin portfölj i en enda värdepapper. En överklagandedomstol beslutade år 2019 i ett mål mot Sequoia-fonden att en fond skulle kunna överskrida dessa tröskelvärden om de orsakades av marknadsrörelser.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version