Nyheter

Är det en recession på gång?

Publicerad

den

Är det en recession på gång? Se vad dessa indikatorer säger. Februari var en bra månad för investerare, men det betyder inte att det är dags att öppna champagneflaskorna riktigt än. Låt oss förklara varför.

Låt oss börja med tillverkning, i dag svarar tillverkningsindustrin i USA endast för 12 procent av landets BNP, detta skall jämföras med 16,1 procent under 1997. I Sverige ser vi samma typ av trend. Det gör att utvecklingen för tillverkningsindustrin inte längre är en trovärdig ledande indikator. Det går emellertid att dra en del slutsatser av detta. Ta till exempel order för varaktiga varor, denna siffra föll med 3,5 procent under 2015 jämfört med samma siffra 2014. Det är mycket ovanligt att order för varaktiga varor minskar i en expanderande ekonomi.

Titta på detta logiskt: Om konsumenterna spenderar mindre på tvättmaskiner, det finns en anledning till det. Det kan vara så att de tjänar mindre pengar eller att deras deras kostnader har ökat (studielån, sjukförsäkring), eller att de inte är villiga att spendera sina pengar eftersom de inte är säkra på framtidsutsikterna för sina inkomster. Om varaktiga varor order minskar, då är åtminstone en av dessa idéer mer än en idé; det är ett faktum. Om så är fallet, då samma konsument kommer att vara ovilliga att spendera sina pengar på restauranger och butiker. Detta är anledningen till att detaljhandelsförsäljningen ex-autos är den lägsta sedan mitten av finanskrisen, och även lägre än under lågkonjunkturen 2000-2002. Om aktiemarknaden går sin egen väg, vilket makthavarna brukar ange som ett säkert tecken på att ekonomin återhämtar sig så går det inte ihop.

Sedan finns energisektorn som just nu befinner sig i ett fullständigt kaos. Konkurser är tyst på uppgång i hela sektorn, och uppsägningar är vardagsmat. Alla dessa uppsägningar inte kommer att hjälpa konsumtionen och bostäder i närliggande områden. En annan viktig faktor här är att många energiföretag tog ut stora lån för verksamheten. Om inte oljepriset återhämtar sig kommer inte många av dessa företag kunna betala sina skulder. Detta har potential att leda till spridningseffekter till den finansiella sektorn, och det kan innebära undergång för skräpobligationer. Även om all ovanstående information ignoreras finns det fortfarande anledning till oro när det gäller risken för recession

Skatteavdrag

Får anställa behålla mer eller mindre av sin lön jämfört med tidigare? I december 2015 ökade de amerikanska arbetarnas och tjänstemännens skatt med två procent jämfört med samma period 2014. I januari var samma siffra tre procent. Under de första veckorna i februari sjönk summan med 0,2 procent, något som kan vara en tillfällighet, men det kan också vara början på en nedåtgående trend. Det är inte lätt att hitta områden som konsekvent anställer. Det är mycket lättare att hitta sektorer som minskar sina kostnader, som börjar med att minska personalstyrkan.

Företagens vinster

Enligt FactSet, ett multinationellt finansiella dataföretag, har resultatet för de S & P 500-företag som rapporterat detta kvartal minskat med 3,6 procent. Sedan 87 % av företagen redan har rapporterats, är det mycket troligt att detta kommer att bli en negativ kvartal resultat övergripande, vilket innebär att detta kommer att vara första gången sedan 2009, där det kommer att finnas tre raka negativa kvartal. FactSet förutspår dessutom ett negativt resultat om 6,9 % under det första kvartalet 2016.

Om detta är sant, vad kommer de flesta företag att göra? De är sannolikt att de kommer att arbeta för att sänka ytterligare kostnaderna, vilket tyvärr troligen innebär fler uppsägningar. Detta i sin tur kommer att drabba konsumtionen. Detta är en del av en ond cirkel som inte kan stoppas upp. Federal Reserve kan försöka, men det skulle bara vara att skjuta upp det oundvikliga, som fortsätter att lägga bränsle på elden på lång sikt.

Slutsats

Är det en recession på gång? Baserat på nuvarande ekonomiska förhållanden och tillväxtmönster är det troligt att vi kommer att få se en recession i närtid. Det finns ingen enkel lösning på problemet, men det bästa sättet att göra det bästa av en dålig situation är att sätta stopp för överdrivet låga räntor, betala av skulder, låta de svaga företagen misslyckas vilket kommer öka marknadsandelen för de starka företagen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version