Nyheter

Amundi startar en sammanslagning av Lyxor fonder för att nå ESG-mål

Publicerad

den

Amundi har skisserat planerna på att slå samman två Lyxor fonder med dess Paris-justerade motsvarigheter, det första steget sedan kapitalförvaltaren slutförde förvärvet av sin franska rival i januari.

I ett aktieägarmeddelande sa Amundi att Lyxor MSCI EMU ESG Leaders Extra UCITS ETF (LESE) på 21 miljoner euro och Lyxor MSCI Japan ESG Leaders Extra UCITS ETF (JPXC) på 250 miljoner euro skulle gå samman med Amundi Index MSCI EMU SRI PAB UCITS ETF (SRHE) respektive Amundi Index MSCI Japan SRI PAB UCITS ETF (JARI).

Det kommer efter att den franska jätten tillkännagav i december förra året att den var ute efter att göra 40 procent av sitt ETF-sortiment till att bestå av ESG ETFer år 2025.

En talesperson för Amundi sa: ”Våra kunder lösningar letar efter en partner som kan följa med dem i deras ESG- och klimatomställning med rätt produkter och i linje med vår strategiska ambition att nå 40 % av ESG ETF inom vårt sortiment till 2025, är vår produktfärdplan att fortsätta utveckla vårt ESG-sortiment genom att antingen lansera nya produkter eller ompositionera befintliga.”

Efter sammanslagningen, som kommer att äga rum den 18 november, kommer SRHE att ha cirka 223 miljoner euro under förvaltning (AUM) medan JARI kommer att hysa 823 miljoner euro.

Genom att spåra Paris-aligned Benchmark (PAB)-index, kommer ETFerna att följa en bana med 7 procent minskning av koldioxidutsläppen på årsbasis och integrera en omedelbar minskning med 50 % av kolintensiteten jämfört med det investeringsbara universum.

Investerare i Lyxor ETFer kommer att gå från att betala en total kostnadskvot (TER) på 0,20 procent till 0,18 procent och kommer att se deras etikett för Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) uppgraderas från artikel 8 till artikel 9.

Trots detta kommer det förväntade tracking-felet att stiga från 0,50 procent till potentiellt 1 procent i ETFerna från Amundi.

Lyxor ETFerna kommer att balansera om innan fusionen, vilket innebär att LESE och JPXC ”kanhända inte kan följa sina investeringsgränser och investeringsmål” under en kort period.

Amundis förvärv av Lyxor för 825 miljoner euro innebär att det hade ett produktutbud på över 300 ETFer i Europa och en marknadsandel på 14 procent, näst efter BlackRock.

Fannie Wurtz, chef för distributions- och förmögenhetsavdelningen för Amundis passiva och alternativa verksamhet, sa att att hjälpa kunder med deras rotation till ESG skulle vara ett av deras huvudfokus.

I mars gjorde företaget en översyn av sitt ESG-intervall och flyttade över 13 miljarder euro i tillgångar för att spåra PAB och Climate Transition Benchmark (CTB) index.

Amundis ESG-uppgifter ifrågasattes efter köpet av Lyxor efter att klimatförkämparna Reclaim Finance föreslog att åtgärden dramatiskt skulle öka dess kolinnehav, och noterade att tillgångar som inte omfattas av dess exklusiva kolpolicy kommer att öka med 84 % efter köpet.

I juni absorberades Amundi Euro Corporate Financials ESG UCITS ETF av Amundi Index Euro Corporate SRI UCITS ETF (ECR3).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version