Nyheter

Amundi stänger sin Rysslandsfond eftersom MSCI stänger indexet

Publicerad

den

Amundi har stängt sin sista återstående Rysslandsfond eftersom MSCI sa att företaget skulle avbryta indexberäkningen den 1 mars.

I ett aktieägarmeddelande sa Amundi att Lyxor MSCI Russia UCITS ETF (LRUS) kommer att gå i likvidation den 15 februari efter att en del av de globala depåbevisen (GDR) i indexet kommer att annulleras.

Internationella sanktioner och rysk federal lag som förbjuder lokala emittenter att låta sina aktier handlas utanför Ryssland skapade ”oförutsägbara osäkerheter” för ETFen, sa Amundi. Efter likvidationen kommer den börshandlade fonden att avnoteras från Londonbörsen, Euronext Paris, Borsa Italiana, Six Swiss och Deutsche Boerse.

”Baserat på ovanstående är ETFens förmåga att uppnå sitt investeringsmål – att replikera den uppåtgående och nedåtgående utvecklingen av ett index för ryska DDR – väsentligt försämrad”, stod det i meddelandet.

”Efter att ha undersökt alla möjliga lösningar har styrelsen beslutat att det är i aktieägarnas bästa intresse att avsluta ETFen. Dessutom kommer MSCI, indexsponsorn, att avbryta indexberäkning och spridning den 1 mars.”

Den franska kapitalförvaltarens andra Ryssland ETF, Lyxor PEA Russia MSCI Russia IMI Select GDR UCITS ETF (PRUS), har också avnoterats.

Amundi sa att ETF:s OTC-swaptransaktioner kommer att avvecklas så snart som möjligt med aktierna annullerade så snart swapuppsägningen är klar. Förvaltaren lade till att priserna och tidsramen för att slutföra processen kommer att vara ”osäker och kanske inte är lika konkurrenskraftig som nivåerna före krisen. Styrelsen förutser dock att denna process inte är säker och kan ta en obestämd tid”, sa den franska kapitalförvaltaren.

”Det finns ingen garanti för att motparten till OTC-swaptransaktionen kommer att lyckas realisera allt underliggande för OTC-swaptransaktionen och/eller generera något värde genom att göra det. I värsta fall kan det hända att investerare inte får några intäkter efter att delfonden har avslutats.”

Alla Rysslandsfokuserade ETFer stängdes av i början av mars 2022 efter att Ryssland inlett en fullskalig invasion av Ukraina. Moskvabörsen stängde den 25 februari och utländska investerare förbjöds att sälja sina investeringar.

Den senaste avnoteringen innebär att den enda kvarvarande Rysslands ETF på marknaden är HSBC MSCI Russia Capped UCITS ETF (H4ZM), som fysiskt replikerar en korg med ryska aktier. I december förra året avslutade DWS också sin Rysslands ETF efter att MSCI tog bort indexet, efter att ha följt BlackRock och Invescos fotspår.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version