Nyheter

Amundi byter till ESG index för FTSE 100 ETF

Publicerad

den

Amundi kommer inte längre att erbjuda investerare exponering mot det berömda FTSE 100 indexet efter att ha bytt strategin till ett miljö-, social- och styrningsindex (ESG). Detta är den andra ETF som den franska kapitalförvaltaren byter till ett ESG-index efter beslutet att flytta sin fysiskt replikerade S&P 500 $ 904 miljoner till ett ESG-index, Amundi S&P 500 ESG ETF (S500) tidigare denna månad.

Amundi MSCI UK IMI SRI UCITS ETF (FT1K) är noterat på Londonbörsen och Euronext Paris (FTSE) med en total kostnadskvot (TER) på 0,18%. FT1K kommer nu att spåra MSCI UK IMI SRI Filtered Ex Fossil Fuels index erbjuder exponering för 130 stora, medelstora och small cap aktier i Storbritannien som har höga ESG-poäng i förhållande till branschkollegor.

Indexet tar bort företag som är involverade i kärnkraft, tobak, termisk kol, alkohol, spel, militära och kontroversiella vapen, civila skjutvapen, olja och gas, fossila bränslen, GMO och underhållning för vuxna. I år har indexet avkastat -12,3% jämfört med -21,4% för MSCI Storbritannien IMI-index, den 30 september, en resultat som är 9,1 procent bättre.

FT1K: s misslyckande med att attrahera betydande tillgångar kommer att vara en anledning till att Amundi har valt denna ETF att byta till ett ESG-index. Sedan lanseringen 2016 har FT1K nått marginella 10 miljoner dollar under förvaltning (AUM) jämfört med iShares Core FTSE 100 UCITS ETF och Vanguard FTSE 100 UCITS ETF (VUKE) som har 9,7 miljarder USD respektive 3,6 miljarder USD.

Dessutom erbjuder Amundi redan kärnexponering mot brittiska aktier i sitt Prime-sortiment genom Amundi Prime UK Mid and Small Cap ETF (PRUK).

Till skillnad från Euro Stoxx 50 och S&P 500 har en ETF-emittent ännu inte spårat en ESG-version av FTSE 100. FTSE Russell erbjuder FTSE UK 100 ESG Select-index som ger exponering för de 100 bästa företagen i FTSE All Share-indexet i termer av ESG-poäng.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version