Nyheter

Amerikansk studie visar på kraftig efterfrågeökning av ETFer

Publicerad

den

Amerikansk studie visar på kraftig efterfrågeökning av ETFer. För ett allt större antal investerare har börshandlade fonder, ETFer, kommit att bli en allt viktigare ingrediens i en diversifierad portfölj. En amerikansk studie visar på kraftig efterfrågeökning av ETFer. Enligt 2013 ETF Investor Studie som genomförts av det amerikanska mäklarföretaget Charles Schwab, planerar mer än hälften av alla tillfrågade att öka andelen ETFer i sina portföljer under det kommande året. Resultatet är en ökning med 22 procent jämfört med samma studie 2012.

Nästan en av tio tillfrågade investerare (nio procent) har 50 procent eller mer av sina portföljer i ETFer, mer än dubbelt så mycket som förra året då samma siffra låg på fyra (4) procent. Kostnader och avgifter fortsätter att vara kritiska faktorer när de amerikanska investerarna beslutar kring vilka ETFer som skall köpas, även om TER och kostnaderna för handeln är faktorer som spelar en betydande roll.

Enligt rapporten har efterfrågan på ETFer ökat över hela linjen, och de investerare som redan äger en ETF förefaller visa ett fortsatt intresse för att förvärva ytterligare börshandlade fonder. Charles Schwab poängterar att mäklarföretaget ser hur de investerare som väljer att handla med olika typer av ETFer noterar att dessa blir mer sofistikerade samtidigt som de vill lära sig mer om hur produkterna fungerar.

Mer än 1000 investerare

2013 ETF Investor Studie är en online-undersökning som besvarats av mer än 1 000 enskilda investerare i åldrarna 25 och 75 med minst 25 000 USD i placerbara tillgångar och som har köpt ETFer under de senaste två åren och / eller funderar på att köpa ETF: er under de kommande två åren. Liknande undersökningar genomfördes under 2012 och 2011, samt vissa frågor upprepades i 2013 i jämförelsesyfte.

Enligt studien har investerare visat starka reaktioner på bristen på öppenhet vad gäller kostnader, 94 procent säger sig förstå hur kostnadsstrukturen för en ETF fungerar. Det är intressant att notera att en fond inlösen- eller dolda avgifter är den kostnadsfaktor de flesta placerare tittar närmare på, hela 71 procent säger sig selektera fonder med detta urval. Detta gör att det är ett viktigare mått än expense ratio, 61 procent, och förvaltningskostnader, 54 procent.

45 procent av de tillfrågade ansåg att möjligheten att kunna handla en ETF courtagefritt som mycket viktigt eller viktigt. 59 procent av placerarna i undersökningen är beredda att handla en ETF som Charles Schwab erbjuder, givet att de slipper courtaget.

Utbildning är viktigt

Studien visar också att många placerare är intresserade av att lära sig mer om ETFer, inte mindre än var tredje placerare säger att de behöver lära sig mer om hur denna placeringsform fungerar innan de vågar handla med dem. Bland önskemålen om vad respondenterna vill lära sig mer om kommer skattekonsekvenser som nummer ett medan en ökad förståelse för hur en ETF kan användas i en portfölj för att diversifiera risker och maximera avkastningen kommer som nummer två.

Studien visar således att investerare önskar en djupare förståelse för hur ETF-marknaden fungerar och att de vill ha en djupare kunskap om hur skatter och kostnader påverkar deras investeringar i ETFer. Vi har sett samma tendenser i Sverige, både när det gäller ETFer och andra typer av investeringsprodukter, vare sig det gäller warranter, Mini Futures eller råvaror. I takt med att dessa produkter lanserades på en bred front valde emittenterna att satsa betydande resurser på utbildning för att attrahera fler investerare.

Easy Traded Funds

Enligt studien säger investerarkollektivet att den största fördelen med ETFer är att de kan köpas och säljas precis som aktier över börsen. Det är därför inte förvånande att dessa fonder i undersökningen kallades för Easy Traded Funds av respondenterna.

Mer än hälften av placerarna i undersökningen sade att de ansåg att en ETF var det bästa instrumentet för handel på längre sikt, och 40 procent ansåg att en ETF fungerar bäst för deras kortsiktiga handel. De börshandlade fonderna har således lyckats med att finna en målgrupp hos den stora massan, oavsett placeringsinriktning.

På frågan om vilken sorts ETF placerarna föredrar svarade respondenterna att de föredrar att handla ETFer med en sektorinriktning, aktier eller med landspecifik inriktning. Det populäraste valet bland ETFer med en specifik inriktning är de ETFer som erbjuder en exponering mot råvarumarknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version