Nyheter

Allt du behöver veta om likviditet för börshandlade fonder

Publicerad

den

Om en ETF handlas ofta under hög volym kallas detta för hög likviditet. Ju mer en ETF handlas, desto lägre blir handelskostnaderna. Lär dig vad likviditet för börshandlade fonder beror på och hur du kan bedöma den.

Ju oftare du handlar ETFer, desto viktigare är det att förstå hur likvida dina innehav är. Likviditet – när det gäller ETFer – syftar på hur enkelt du kan handla och till vilken kostnad.

Den mest uppenbara indikatorn på en ETFs likviditet är dess spread. Spreaden är en kostnad för att göra affärer och är skillnaden i priset du skulle betala för att köpa en ETF jämfört med priset du skulle få om du sålde den (precis som att växla utländsk valuta på flygplatsen). Spreaden plockas in som en provision av market makers – de finansiella mellanhänderna som matchar köpare med säljare på börsen.

Ju effektivare marknadsgaranter kan utföra order från köpare och säljare, desto snävare är spreadarna för alla finansiella produkter. De viktigaste faktorerna som påverkar ETFens likviditet är:

• Likviditeten i ETFens underliggande tillgångar – detta har betydelse eftersom hög efterfrågan på en ETF lättast kan tillgodoses genom att skapa nya andelar i fonden. Om den underliggande tillgången till exempel är FTSE 100-aktier, är det relativt enkelt för auktoriserade deltagare att gå in på marknaden och köpa FTSE 100-aktier som kan omvandlas till ytterligare aktier i en FTSE 100 ETF.

Marknadsgarantkonkurrens – ju fler market makers som tävlar om att uppfylla order för en viss ETF, desto snävare bud-budsspreadar blir när marginalerna pressas.

Höga dagliga handelsvolymer – större pengaflöden in och ut ur de mest populära ETFerna skapar större möjligheter till effektivitet och konkurrens mellan marknadsgaranter.

Du kommer att märka att stora ETFer som täcker de mest populära indexen tenderar att ha de snävaste spreadarna.

Mycket likvida ETFer har knivskarpa spreadar medan exotiska nischade ETFer ofta har mycket fetare marginaler. Spreadar kan vara så låga som 0,01 procent på en order 10 000 kronor för en S&P 500 ETF. Medan spreaden på en tunt handlad ETF kan vara 1 procent på en order 10 000 kronor eller till och med mer.

Det här spelar roll om du handlar ofta eftersom prisskillnader mellan köp och sälj ökar och subtraherar från din portföljs prestanda precis som alla andra kostnader.

Den goda nyheten är att små investerare inte straffas på aktiemarknaden. Den elektroniska orderboken behandlar alla marknadsaktörer lika och det är mer sannolikt att du betalar en låg spread på en liten order än vad en gigantisk institutionell aktör skulle göra på en enorm order som påverkar marknaden.

Hur fungerar ETF-handel?

I det här inlägget kommer du att lära dig om ETF-prisupptäckt och hur du beräknar spreaden.

Viktiga öppettider

Ett annat viktigt tips är att rätt tajma dina affärer i internationella ETFer. ETF-prisupptäckten är mycket mer exakt när marknaden som handlar med sina underliggande tillgångar är öppen. Till exempel är det mycket lättare att bestämma nettotillgångsvärdet (NAV) för en japansk aktie-ETF när de japanska marknaderna handlas med dess komponentaktier för alla att se. Om en marknad är stängd kommer en marknadsgarant att bredda bud-budsspreaden på alla ETF som följer den. Det beror på att de måste skydda sig mot negativa rörelser ifall deras bästa ”gissning” om priset på japanska aktier är fel när marknaderna öppnar igen. Av en liknande anledning är det bäst att handla med råvaru-ETC/ETFer när de amerikanska marknaderna är öppna eftersom de underliggande tillgångarna i allmänhet är prissatta i amerikanska dollar.

ETFer som spårar asiatiska värdepapper handlas bäst tidigt på morgonen, medan du bör vänta till sent på eftermiddagen för att handla ETFer viktade mot USA eller Latinamerika.

Mät ETF-likviditet

Det finns inte ett enda mått på likviditet men spreaden är den mest användbara proxy. Breda, effektiva marknads-ETFer som spårar de mest populära indexen kommer i allmänhet att ha snäva spreadar. Men det är väl värt att uppmärksamma spreadarna för specialiserade ETFer som:

• ETFer på tillväxtmarknader

Smart beta-ETFer

• Sektor ETFer

• Råvaru-ETFer

• Högavkastande obligations-ETFer

• Tematiska ETFer

Spreadar varierar varje dag beroende på marknadsförhållanden, så det är en bra idé att kolla in din valda ETFs spread under loppet av några dagar för att bedöma dess storlek, särskilt mot konkurrerande produkter.

Din onlinemäklare eller ETFs fondleverantör bör både tillhandahålla köp- och säljpriser på sina webbplatser. Om det finns lite att välja mellan ETFer kommer de mest likvida över tiden att tendera att vara de med flest tillgångar under förvaltning (AUM), daglig handelsvolym och marknadsgaranter.

Kan jag sälja min ETF när som helst?

Spreadar kan och kommer att öka under marknadsturbulens, särskilt på nischmarknader. Detta beror på att marknadsgaranter utsätts för större risker när de köper ETFer från säljare och flyttar dem vidare till nya köpare. På en fallande marknad säkerställer en bredare bud-fråga-spread att market maker inte tar en stor förlust om deras ETF-aktier köps till ett lägre pris av den nya köparen.

Marknadsgaranter tenderar att göda sina marginaler vid tider som dessa, men en ETF kommer att fortsätta att handla så länge som den underliggande marknaden förblir likvid. Under Corona-krisen har ETFer bevisat att de är handelbara även om spreadarna har breddats avsevärt. Som en buy-and-hold investerare bör du undvika att handla i sådana volatila tider.

Det är omöjligt att förutsäga hur ETFens spårning av en mindre likvid marknad som högavkastande företagsobligationer kommer att prestera i en kris, så begränsa dem till en relativt liten andel av din totala tillgångsallokering om du kör en portföljstrategi som Core-Satellite.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version