Nyheter

6 sätt att bekämpa inflationen med ETFer

Publicerad

den

Även om inte ett stort problem just nu så kommer inflationen så småningom börjar stiga då år av penningpolitik och stimulansåtgärder sätter press på priserna. Under tiden har den som väljer att placera sitt kapital i börshandlade fonder ett antal alternativ för att skydda sig mot en ökning av konsumentpriserna.

I en vitbok, GMO James Montier pekat ut flera inflationssäkringsverktyg, han har närmare bestämt angett 6 sätt att bekämpa inflationen med ETFer

Treasury Inflation Protected Securities (TIPS). ”Detta är enligt Montier den enda sanna inflationshedgen. Han varnar emellertid för att dessa tillgångar är bättre lämpade som långsiktiga inflationssäkringar för dem som tänker köpa-och-håll eftersom kortsiktig avkastning kan skifta beroende på förändringar i reala priser. IShares TIPS Bond ETF (NYSEArca: TIP) har haft en reell avkastning om 7,55 procent.

Kontanter anses mindre effektiva än TIPS eftersom en centralbank kan sänka priserna under inflationsnivån, varvid kontanter kommer att ge en negativ avkastning. Å andra sidan, kontanter tenderar att gå tillbaka mer än inflationen, vilket gör det till en bra långsiktig inflationshedge. ETF investerare kan ta en titt på Powershares DB US Dollar Index Hausse (NYSEArca: UUP) för att få tillgång till den amerikanska dollarns prisrörelser mot en korg av utvecklade utländska valutor.

Fastigheter. I allmänhet verkar det som om egendom faktiskt agerar som en mycket långsiktig inflationshedge säger Montier. Han varnar emellertid för att detta inte är en bra inflationssäkring  på kort-och medellång sikt. En fastighetsETF, liksom iShares U.S. Real Estate ETF (NYSEArca: IYR), ger exponering mot den amerikanska fastighetsmarknaden genom aktier i sektorn, eller genom att köpa fastigheter eller REITs.

Infrastruktur påminner om fastigheter, ofta med en direkt koppling till inflation plus prissättningen säger Montier. IShares S & P Global Infrastructure Index Fund (NYSEArca: IGF) ger ett globalt perspektiv på infrastruktursektorn.

Aktier. Historiskt sett har aktier uppvisade en motståndskraft mot inflation då företag har möjlighet att lägga över sina högre kostnader genom att höja priserna. Däremot kan företag drabbas av ettkortsiktigt inflationstrycket. Aktier är generellt en underskattad inflationshedge säger Montier.

Råvaror och andra hårda tillgångar anses vara en inflationshedge, men det finns många olika typer av råvaror och investerare måste avgöra avgöra vilken råvara som kommer att fungera som det bästa valet. Investerare kan titta på ett diversifierat alternativ, liksom Powershares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC), eller välja att investera i enskilda råvaruETF: er.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version