Nyheter

Vinnare och förlorare ETFer vecka 45 2015

Publicerad

den

Vinnare och förlorare ETFer vecka 45 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har vi listat Vinnare och förlorare ETFer vecka 45 2015 på den amerikanska marknaden. Observera att i sammanställningen inte ingår några så kallade hävstångs-ETFer. Samtliga dessa börshandlade fonder kan handlas genom både Nordnet och Avanza.

Bland veckans vinnare fanns de börshandlade fonder som replikerar aktiemarknaden i Brasilien. Under oktober månad steg iShares MSCI Brazil Capped (NYSEArca: EWZ) med 4,19 procent, trots att ekonomin i Brasilien är i ett mycket dåligt skick samtidigt som både arbetslösheten och inflationen ständigt stiger. Det är sannolikt att landets BNP kommer att fortsätta falla även under 2016.

Kursuppgången i landet har eldats på av högre priser på råvarumarknaden, men vi ser åter en viss svaghet när det gäller råvaror samtidigt som det är sannolikt att vi snart ser nya negativa uppgifter om den brasilianska ekonomin. Den är nämligen i ytterst dåligt skick. Den brasilianska regeringen reviderade prognosen för landets bruttonationalprodukt. Redan tidigare var det sagt att denna skulle komma att falla med cirka 2,44 procent. Nu revideras BNP-tillväxten ned ytterligare och det spås att Brasiliens BNP kommer att falla med 2,8 procent under 2015 samt med 1,0 procent under 2016.

Statsskulden beräknas nå över 70 procent av Brasiliens BNP under 2016, vilket är högt, även om det inte är i klass med Grekland och det andra PIIGS-ekonomierna, arbetslösheten i landet beräknas ligga på 7,6 procent att jämföra med förra årets siffra på 4,9 procent. Inflationen ligger på 9,79 procent. Brasilien känns således inte som en marknad att gå lång i ännu.

Bland förlorarna återfanns ädelmetallerna. Den jobbsiffra som kom från USA i fredags var inte bara stark, den var urstark. Jobbrapporten visade på en ökning av antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA med 271 000 personer under oktober 2015, vilket var en kraftig ökning från förväntade 185 000 personer. Siffran fick dollarn att stiga. En tydligt starkare dollar pressade råvarupriserna, och det finns ett ganska väl definerat negativt samband mellan dollarn och ädelmetallpriserna. Går dollarn upp går dessa priser ned. Jobbrapporten fick även många att tro på en räntehöjning i december.

Vinnare

First Trust ISE-Revere Natural Gas ETF (NYSEArca: FCG) +5,9 procent
iShares MSCI Brazil Capped (NYSEArca: EWZ) +5,38 procent
iPath Bloomberg Natural Gas SubTR ETN (NYSEArca: GAZ) + 4,35 procent
Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (NYSEArca: BRF) -4,32 procent
iShares Micro-Cap (NYSEArca: IWC) + 4,00 procent

Förlorare

Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX)  -10,02 procent
Market Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ) -7,62 procent
ETFS Physical Silver (NYSEArca: SIVR) -4,92 procent
iShares Silver Trust (NYSEArca: SLV) -4,86 procent
SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD)– 4,76 procent

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version