Nyheter

Vinnare och förlorare ETFer vecka 34 2015

Publicerad

den

Vinnare och förlorare ETFer vecka 34 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har vi listat Vinnare och förlorare ETFer vecka 34 2015 på den amerikanska marknaden. Observera att i sammanställningen inte ingår några så kallade hävstångs-ETFer. Samtliga dessa börshandlade fonder kan handlas genom DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Under veckan som har gått noterar vi att oljepriset fortsätter ned, denna energiråvara handlas nu strax ovanför 40 USD per fat, en nivå som ingen trodde vi skulle se igen för bara något år sedan. En annan råvara som varit i fokus är guld, en tillgångsklass som ofta betraktas som en safe haven under perioder av oro. Inte mindre än tre av de fem börshandlade fonder som steg mest under veckan var sådana som replikerar utvecklingen av guld på ena eller andra sättet. Den fjärde, GDX, följer utvecklingen av företag som producerar guld.

iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) som replikerar utvecklingen av VIX-indexet, det så kallade ”skräckindexet”. Denna ETN har under veckan som gått stigit med nästan 30 procent, vilket tyder på en betydande oro i marknaden. Det förklarar även varför de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av guldpriset har stigit så pass mycket som det har gjort.

Bland förlorarna ser vi Guggenheim Solar ETF (NYSEArca: TAN) som tappade inte mindre än 15 procent. Med ett allt lägre oljepris är intresset för alternativa energikällor lägre varför fallet är naturligt. Ju högre pris på energi som olja desto större intresse finns det att lägga ned pengar på alternativa energikällor som sol och vind eftersom det går att uppnå en break even på en snabbare tid. Faller oljepriser dröjer det längre innan en break even uppnås.

Vinnare

iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) +29,58 procent
Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) +6,21 procent
Sprott Physical Gold Trust ETV (NYSEArca: PHYS) +4,47 procent
ETF Securities ETFS Physical Swiss Gold (NYSEArca: SGOL) +4,06 procent
SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) +4,00 procent

Förlorare

Guggenheim Solar ETF (NYSEArca: TAN) -15,13 procent
First Trust ISE-Revere Natural Gas ETF (NYSEArca: FCG) -10,7 procent
Market Vectors Rare EarthStrat Mtls ETF (NYSEArca: REMX) -10,4 procent
iShares China Large-Cap (NYSEArca: FXI) -9,57 procent
Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM) -9,03 proce

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version