Nyheter

Vilken S&P500 fond är bäst?

Publicerad

den

Det finns i dag en uppsjö av olika fonder som följer S&P500 men vilken S&P500 fond är bäst? I denna text har vi tittat på två av dessa, Vanguard S&P 500 UCITS ETF – (USD) Dist (VUSA) och SPDR S&P 500 UCITS ETF (Dist) (SPY5). Detta är två börshandlade fonder som följer utvecklingen av S&P500 i sin renaste form, det vill säga slaviskt. Båda dessa ETFer går att handla som europé.

Utöver detta finns VOO och SPY som är de amerikanska motsvarigheterna, det finns ett antal ETFer från andra emittenter, det finns likaviktade ETFer, det finns de som endast investerar i de företag som ingår i S&P500 men bara om de uppfyller ESG-krav etcetera. Listan kan göras väldigt lång, och av den anledningen har vi valt att inte komplicera den för mycket, vi har valt de största ETFerna.

Vanguard S&P 500 UCITS ETF – (USD) Dist (VUSA) har skjutit i höjden till den högsta nivån sedan 2022. Fonden har en lägre kostnadskvot än SPDR S&P 500 UCITS ETF (Dist) (SPY5). Den har bättre avkastning än och har en lång historia av positiv avkastning. Det sistnämna är emellertid något som bör kunna säga om båda dessa fonder då de följer samma index.

Fonden Vanguard S&P 500 ETF (VUSA) har gått bra under de senaste månaderna, med hjälp av stora teknikföretag som Nvidia, Microsoft och Apple. VUSA hoppade till en topp på 408,55 dollar, den högsta nivån sedan april förra året. Den har stigit med mer än 27 procent från den lägsta nivån 2022.

Vanguard S&P 500 ETF skjuter i höjden

Vanguard S&P 500 ETF är en stor fond som följer S&P 500-indexet. Det är en stor fond med över 316 miljarder dollar i förvaltad volym. Den konkurrerar med andra populära fonder som SPDR S&P 500 ETF (SPY) och iShares S&P 500 ETF. Dessa fondern har över 408 miljarder respektive 330 miljarder dollar i förvaltning.

VUSA ETF följer S&P 500-indexet, som fokuserar på de största amerikanska företagen som Apple, Microsoft, Google, Meta Platforms och Nvidia bland andra. Den har en kostnadskvot på bara 0,07 procent vilket innebär att en investering på 10 000 USD i fonden drar till sig en avgift på 7 USD årligen. SPDR S&P 500 UCITS ETF (Dist) (SPY5) har en årlig förvaltningskostnad på 0,09 procent vilket även det är en billig förvaltningskostnad.

Avkastningsmässigt har fonden en direktavkastning på 1,50 procent, några punkter högre än SPY5 ETF på 1,48 procent. Dess femåriga CAGR-tillväxt är 6,36 procent, vilket är högre än SPY5s 5,77 procent. Viktigast av allt, VUSA tenderar att överträffa SPY5-fonden. Den har ökat med 20,23 procent under de senaste 12 månaderna jämfört med SPY5s 19,88 procent.

Därför, eftersom de två fonderna följer samma index, är det vettigt att investera i Vanguards S&P 500 ETF än SPY5.

Båda detta börshandlade fonder följer samma index, båda är utdelande. De har samma regelverk vilket betyder att de köper aktier i det underliggande indexet i förhållande till hur stor andel de har i indexet. Det tar inte heller någon hänsyn till ESG, könstillhörighet i styrelser eller andra konstiga faktorer som ibland påverkar synen på förvaltningen.

Den stora skillnaden är att VUSA har en årlig förvaltningsavgift på 0,07 procent, medan samma siffra för SPY5 är 0,09 procent. Skillnaden är inte stor, men det förklarar varför VUSA ger en högre avkastning än SPY5. Grundregeln är, om två ETFer följer samma index så är det alltid bäst att välja den med lägst förvaltningskostnad.

Handla VUSA ETF

S&P 500 UCITS ETF (VUSA ETF) är en europeisk börshandlad fond som följer S&P 500 som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla SPY5 ETF

SPDR® S&P® 500 UCITS ETF (Dist) (SPY5 ETF) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version