Nyheter

Vilka trender finns på Fintech-marknaden under 2018

Publicerad

den

Vi har skrivit en del om Fintech-marknaden tidigare, och vi ser att den kommer att bli allt större. Vi har redan sett hur EU:s betaltjänstdirektiv (2015/366/EU) trätt i kraft under januari 2018. Det är sannolikt att det inte stannar där, utan att det bara är en början av en allt snabbare utveckling på Fintech-marknaden. Vilka trender kommer då att dominera Fintech-marknaden under 2018?

InsurTech

Denna är given. Vi såg InsurTech redan under 2017, och då var det inte en stor trend under året. Det var bara en av många trender vi såg på Fintech-marknaden. Under 2017 och 2018 har vi sett ett stort antal företag som arbetar med InsurTech, till exempel Backmeup, Brolly, Buzzmove, Cuvva, Inmybag, Luther och Neos.

RegTech

Vi har hört mer om RegTech under det senaste året än någonsin tidigare. Det är emellertid inte överraskande när de flesta banker har minst två anställda som kontrollerar en annan anställds arbete (Citibank har 40 000 anställda inom compliance). Konsulttjänster svarar för 100 av de mest innovativa företagen i detta utrymme.

PSD2 skulle tvinga bankerna och FinTech företagen att samarbeta

PSD2 har varit högt på listan hela året, med sin överhängande implementering i januari 2018, men om något delade det banker och FinTechs istället för att göra dem till partners. Detta framgick av manifestet som utfärdades av 65 av Europas största FinTechs i maj 2017 och uppgav att bankernas tolkning av PSD2 var i strid med principerna om öppna banktjänster. Det har förändrats en liten bit, med banker som BBVA lanserade en öppen plattform, men många banker är fortfarande ganska ovilliga att öppna upp sina plattformar. Kanske kommer det att förändras 2018.

Plattformar, API och Open Banking är nyckeln

Blockchain har flyttar ut ur laboratorierna och in i den verkliga världen
Visst, som nämnts tidigare, har detta blivit aktuellt hos den australiensiska börsen, UBS och andra som planerar systemimplementeringar för 2018.

Reformering av bankernas styrelsearbete

Jag skulle vilja säga att detta hände 2017, men vi såg inga större rörelser bortsett från Maile Carnegie som talade om utmaningarna av digital transformation hos ANZ.

FinTech integreras med sociala medier

Detta är ett område som det har talats mycket om, men vi har inte sett så pass mycket av det ännu. Inte heller när det gäller Integrationen med Internet of Things (IoT). Det är fortfarande mycket sannolikt att detta kommer att bli en stor trend under 2018.

Kina och tillväxtmarknaderna fokuserar

2017 var ett stort år för ekonomisk integration och diskussioner med till exempel Ant Financial och Tencent. Du behöver bara kolla hur många artiklar som skrevs för att se detta.

Cybersecurity är ett stort orosmoment, och det kommer det att fortsätta att vara i takt med att bankernas system öppnas.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version