Följ oss

Nyheter

Varför kapitalförvaltare behöver en ETF strategi

Publicerad

den

Varför kapitalförvaltare behöver en ETF strategi

Du kan inte stava till framtiden utan E-T-F

Europeiska ETF-tillgångar ökade med nästan 20 procent under 2019 och tillförde otroligt 150 miljarder USD i tillgångar under året. I början av 2020 investerades mer än ~ 6 biljoner dollar i form av institutionella och detaljistiska tillgångar i ETF:er, en stor del av denna marknadsandel vann från traditionella fonder över hela världen.

Lipper-data understryker omfattningen av denna subtila revolution och avslöjar att ETF:er bidrog med otroligt 12,5 miljarder euro till de totala 62 miljarder euro av de europeiska fondflödena i januari 2020. Denna är desto mer imponerande med tanke på att innehaven i ETF:er är små i jämförelse med de 46,7 miljarder dollar globala tillgångar som ICI uppskattar innehas i fonder, fonder som har dragit nytta av över 100 års marknadsföring och distribution på en marknad med historiskt höga försäljningsincitament, dåligt informerade konsumenter och få konkurrenter.

European ETF Asset Growth: Source ETFGI

Dubbelsiffrig tillväxt på den europeiska ETF-marknaden kommer sannolikt att vara den ”nya normalen” eftersom ETF:er efter bara 20 års existens har en utmärkt position för att dra nytta av en konvergens av megatrender som driver förändringar i investerarnas beteende och leverans av investerings- och förmögenhetshanteringslösningar.

Smarta kapitalförvaltare håller på att ombygga sina företag för att anpassa sig till dessa trender och erkänner den viktiga roll som ETF:er kommer att spela för att bestämma framtida framgång och driva tillväxt.

Trend 1 – Självstyrda investeringar / Empowered investerare

Den första trenden är det globala skiftet mot självstyrt sparande och investering. Bara i Storbritannien har uppskattningsvis 1,8 miljoner människor investerat över 250 miljarder pund i en självinvesterad personlig pension (SIPP), varav många är ETF-användare, liksom investerare i andra personliga sparprodukter som ISA som också kan inkludera börshandlade fonder.

Tidigare distribuerades investeringsprodukter i Europa huvudsakligen genom banker och rådgivare som fick ersättningar och provisioner från fondleverantörerna. Detta stimulerade försäljningen av produkter med hög kostnad, det vill säga högst provision och placerade investerarnas intressen efter ersättning från säljaren. Med mindre beroende av mellanliggande försäljningsprocesser och större autonomi när det gäller val av fonder tittar självstyrda investerare på ETF och gillar vad de ser.

Börshandlade fonder har egenskaper som gör dem mycket attraktiva för självstyrda investerare och mycket konkurrenskraftiga jämfört med traditionella fonder. ETF:er är transparenta och den underliggande strategin och de dagliga innehaven kan lätt förstås och jämföras.

Detta står i skarp kontrast till många fonder som bara tenderar att avslöja sina topp 10 innehav – och då ofta på försenad basis. Farorna med icke-transparenta fonder framhölls i Neil Woodford-krisen när många investerare upptäckte att Woodford hade investerat i mycket illikvida onoterade aktier. Investerare var tvungna att luta sig tillbaka och se hur deras förmögenhet förstördes när Woodford försökte hitta köpare för tillgångar som aldrig borde ha någon plats i hans fonder.

Å andra sidan kallas ETF:er ofta för ”demokratiska” investeringsprodukter – den enskilda investeraren får samma fond, samma information och samma handelsalternativ som ett institut – så inga särskilda andelsklasser, ingen särskild behandling, ingen informationsobalans , bara lika villkor.

ETF:er är också kostnadseffektiva och har i allmänhet låga minimitröskelvärden, vilket gör dem till ett tillgängligt alternativ för även små investerare. Eftersom detaljhandelsplattformar och mäklare ökar tillgängligheten för fraktionerad handel – att köpa en del av en andel av en ETF för att säkerställa att alla summor investeras hela tiden – sänks hindren för deltagande ytterligare. Denna inneboende flexibilitet förbättras ytterligare när handel övervägs. ETFer kan handlas under dagen, vilket gör det möjligt för investerare att snabbt komma in i eller avsluta positioner utan besväret och förseningen av en gång per dag prissättning och en T + 1 eller T + 2 avvecklingscykel.

Trend 2 – Reglering, transparens och isberg

Tillsynsmyndigheter i Europa håller jämna steg med ökat ETF-investerares deltagande genom att förbättra kvaliteten, aktualiteten och insynen i tillgänglig information. Till exempel kan MiFID II-rapporteringskrav göra det möjligt för investerare att bättre förstå nivån på handelsaktiviteten i europeiska ETFer, trots trots ”E” i dess namn, hade de europeiska ETF-marknaderna sett ungefär 2/3 handeln ske i opaka, bilaterala over the counter transaktioner.

Före MiFID II fanns inget krav på att europeiska ETF-transaktioner skulle rapporteras, vilket innebär att investerare bara kunde se toppen av isberget i förhållande till den verkliga nivån på underliggande aktivitet. Enligt MiFID II European ETF kan nya krav på handelsrapportering äntligen få en fullständig bild av bredden av ETF-handelsaktiviteter över alla europeiska arenor.

Detta är en viktig utveckling eftersom likviditet skapar likviditet. I det här fallet nämns ofta den jämförande bristen på öppenhet som en anledning till att vissa europeiska investerare inte hade deltagit i ETF-marknader i den skala de annars skulle göra.

Det handlade om ”information under belastning”. Beroende av en sammanlagd syn på handelsvolymer upplevde europeiska investerare en mycket mindre levande, mycket mindre, mindre energiserad marknad än vad som verkligen finns. Inte imponerad av utsikten såg vissa över Atlanten efter den likviditet de inte kunde se i Europa.

Att avslöja bredden av den europeiska ETF-marknadsaktiviteten och volymerna innebär att europeiska investerare har mindre incitament att leta utomlands för effektivitet i handeln och kan börja återföra likviditeten till de inhemska marknaderna. Lägg till detta bekvämligheten med lokala öppettider och börsnoterade UCITS-ETF:er bör samla sig bra jämfört med sina amerikanska kusiner som inte börjar handla förrän den europeiska eftermiddagen.

Trend 3 – Avgifter och värde

När enskilda investerare tar över äganderätt till sina portföljer är de förståeligt inriktade på kostnader, avgifter och värde. Övergången till ”all-in” avgiftsupplysning enligt MiFID II gör det lättare för både institutionella och privatpersoner att förstå och jämföra fondavgifter. Detta kommer sannolikt att vara en välsignelse för ETF:er som vanligtvis prissätts till mycket lägre nivåer än traditionella fonder med motsvarande exponeringar. Till exempel har Halifax FTSE 100 UK Tracker en nettokostnad på 1%, till skillnad från Vanguard FTSE UK All Share Index ETF, som ger exakt samma exponering, till en avgift på bara 0,09%. Det är exakt samma exponering men Halifax debiterar sina kunder tio gånger mer än Vanguard.

Med informationen för att jämföra kostnaderna för kärnportföljsexponeringar som FTSE 100, MSCI Emerging Markets eller S&P 500 på äpple-till-äpple-basis kan investerare bedöma det mest kostnadseffektiva sättet att få den exponering de vill ha och byta till alternativ som ger mest valuta för pengarna.

Varför köpa ett äpple för 1 £ när du kan köpa ett från nästa marknadsstånd för bara 10p?

En intensiv medietäckning av kapitalförvaltningsavgifter har lett till att många investerare undersöker effekten av höga avgifter på långsiktig portföljavkastning. Några extra baspoäng i avgifter kan betyda 100 000 pund under en individs livstidsinvesteringsresa och 1 000 000 pund tillgångar för en institutionell portfölj. Om investerare var övertygade om att dessa avgifter representerade bra värde, skulle det inte finnas något problem, men mer medvetenhet om aktiva underpresterande och indexkramning har inneburit att många investerare avböjer att betala för konsekvent misslyckande eller dyr spårning. För att omformulera Churchill: ”Aldrig har så mycket betalats till så få av så många för så lite resultat.”

Branscher som telekom, verktyg, media, flygbolag och mode är redan lätta att jämföra – det är snabbt och enkelt att hitta det bästa priset för ett bredbandspaket, en uppsättning golfklubbr eller en flygresa mellan London och New York. Allt annat lika, förutom pris, bryr du dig om du flyger BA eller Virgin? Många resenärer säger nej – bara ta mig dit säkert, i tid och till bästa pris. Investeringsprodukter kommer i allt högre grad att bedömas och väljas på ett liknande sätt. Det här är bra nyheter för chefer med unik IP och starka track records, sämre nyheter för garderobspårare, prissäljare och prestationshackare.

Med fler produktval än någonsin, erbjuder europeiska ETF:er en rad låga grundläggande byggstenar, tematiska vändningar och aktiva strategier för att bygga ett stort utbud av portföljer. ETF:er är utmärkta positionerade för att vara stora vinnare i en tid där valuta för pengarna är i rampljuset och jämförelser mellan investeringsprodukter är enkla att utföra.

Trend 4 – Teknik och distributionsrevolutionen

“ETFs continue to take market share away from other products, and firms will either have to launch ETFs or create other investment vehicles which are competitive with the performance, tax efficiency, and costs of ETFs”

Pwc, Etf 2020: Preparing For A New Horizon.

Över hela Europa och majoriteten av den utvecklade världen är Millennials beredda att motta den största generationens förmögenhetsförskjutning i historien genom att ärva tillgångarna hos sina föräldrar. Med miljarder dollar som förbereder sig för att byta händer inom nästa generation måste kapitalförvaltare som försöker förbli konkurrenskraftiga förstå Millennial-investerarnas förväntningar.

Millennialgenerationen handlar inte som deras föräldrar gjorde, de konsumerar inte media som deras föräldrar gjorde och de kommer inte att investera som sina föräldrar gjorde. De är vana vid en personlig “on-demand” -värld där omedelbarhet och lyhördhet värderas och där inköpsbeslut informeras och påverkas av kollegiala recensioner online och ett brett spektrum av expertröster. Förmedlade produkter från högkostnadsleverantörer med låga tjänster är inte lämpliga för surfning och urvalsbeteende hos denna demografiska – det kan vara anledningen till att enligt en Charles Schwab-undersökning mer än 90% av investerarna sa att ETF var deras val av investeringar.

När en ny generation framträder som värderar enkelhet, användarvänlighet och omedelbarhet leder tekniska framsteg ETF till en bredare publik på ett sätt som överensstämmer med deras behov. Börshandlade fonder är nu allmänt tillgängliga på europeiska detaljhandelsmäklare, bank-D2C-plattformar och mobila handelsappar. ETF-modellportföljer och fraktionshandel har gjort det lättare för investerare att börja bygga en diversifierad portfölj, ofta till en mycket konkurrenskraftig kostnad jämfört med traditionella fonder och portföljtjänster.

Nya företag växer också fram för att tillhandahålla paketerade ETF-baserade lösningar för en ny generation investerare. Detaljhandel, ROBO-rådgivare och kompletta betalkort tillhandahåller alltmer ETF-baserade modellportföljer och välfärdshanteringstjänster. Dessa nästa generations tillgångsallokerare växer i betydelse – det finns nu nära 100 ROBO-rådgivare i Europa och många arbetar endast börshandlade fonder och utnyttjar den inneboende handeln, transparensen och kostnadseffektiva exponeringen som ETF-marknaden erbjuder.

Inte ”Ska jag starta?” utan ”Hur startar jag?”

Denna konvergens av trender innebär att kapitalförvaltare som använder sig av en ”business as usual” -stämning förlorar framtiden. Utan en ETF som erbjuder sina produkter riskerar de att bli irrelevanta för nästa generation investerare och olämpliga för användning i modern distributionsteknik – motsvarande Wall Street i VHS-uthyrningsbutiken i Netflix-åldern. Slutresultatet av en sådan brist på vision kommer att se deras tillgångsbas dräneras av mer framåtblickande och smidiga konkurrenter.

De största kapitalförvaltarna förstod ETF-möjligheten tidigt den 17 av de 20 största kapitalförvaltarna i IPE-undersökningen för 2019 erbjuder redan ETF med andra som förbereder sig på att lansera produkter inom en snar framtid. Det här är ingen överraskning med tanke på hur entusiastiskt investerare anammar ETF:er – BBH Global ETF-undersökning 2020 rapporterar att 70% av investerarna vill öka sin användning av ETF under det kommande året. Med en ökning av tillgångar som letar efter ett ETF-hem måste kapitalförvaltare ha ett ETF-erbjudande för att konkurrera och överleva.

 Ipe Rank

Företag 

Erbjuder ETFer?

Erbjuder aktiva ETFer? 

 1

 Blackrock

 Ja

Ja

 2

Vanguard

Ja

Ja 

 3

State Street Global Advisors

Ja

Ja

 4

Fidelity

Ja

Ja

 5

BNY Mellon

 

 

 6

JP Morgan

Ja 

Ja

 7

 PIMCO

Ja

Ja

 8

Capital Group

 

 

 9

Prudential Financial

Ja

Ja

 10

Goldman Sachs Asset Management

Ja

 

 11

Amundi

Ja

 

 12

Legal & General

Ja 

 

 13

Wellington Management 

Ja (via Virtus)

 

 14

Northern Trust

Ja (via Flexshares)

Ja

 15

Nuveen

Ja

 

 16

Natixis

Ja

Ja

 17

Invesco

Ja

Ja

 18

T Rowe Price

 

 

 19

Deutsche Asset Management 

Ja

 

 20

AXA Investment Management

Ja

 

Det finns färre och färre aktiva strategier som inte kan replikeras i ETF-format och alla utom de mest illikvida tillgångsklasserna som fysisk fastighet är inom räckhåll för ETF-emittenter. Det betyder att vi sannolikt kommer att se mer aktiva ETF:er, inklusive icke-transparenta ETF:er, komma ut på marknaden med ”aktiva” avgiftsstrukturer som inkluderar prestationsavgifter eller high watermark. Kapitalförvaltare behöver utveckla sin ETF-strategi snabbt, eftersom det inte är svårt att föreställa sig att nästan alla traditionella fonder har omvandlats till ETF-format inom de närmaste 15 åren.

Aktiva förvaltare och ETF:er

ETF-tillväxtens omfattning och snabbhet är sådan att de har blivit en faktor som allt färre kapitalförvaltare har råd att ignorera. Frågan i många styrelserum har ändrats från ”Ska vi starta ETF:er?” till ”Hur lanserar vi ETF: er och vad lanserar vi?”

Kapitalförvaltare som överväger att starta börshandlade fonder kan se ETF som synonymt med ”passiv” (indexspårning) investering. Det finns en viss motivering för denna idé eftersom majoriteten av tillgångarna idag fortfarande ligger i vanliga, marknadsvärdesviktade ETF:er – det här är utmärkt för investerare som vill ha lågkostnadskärnbeta och bra för de fonder som började marknadsföra tidigt och samlade tillgångar.

Men uppfattningarna utvecklas och aktiva förvaltare ser mindre benägna att se ETF:er som konkurrenter, utan ser dem istället som en värdefull teknik för att distribuera investeringsidéer på en marknad som kännetecknas av förändrade regler, teknik och investerares förväntningar. Aktiva börshandlade fonder är inget nytt. De har funnits i USA i över ett decennium och den europeiska marknaden börjar röra sig i samma riktning med en uppsjö av aktiva aktie- och räntebaserade strategier, tidigare tillgängliga som fonder eller separat förvaltade konton som kommer att marknadsföra i ett ytterligare ETF-format.

Det är värt att påpeka att många av de största ETF-emittenterna på båda sidor om Atlanten också har väletablerade aktiva kapitalförvaltningsföretag. USA:s lärdomar visar att traditionella aktiva fondförvaltare kan vara extremt framgångsrika när det gäller att utnyttja sina befintliga analys- och produktutvecklingsmöjligheter för att tillhandahålla ETF:er som sitter bredvid deras aktiva fondserier och fungerar som alternativa distributionsmekanismer för viktiga strategier.

Denna utveckling har hjälpt börshandlade företag att omförstås som ett universellt fondfördelningsförslag, relevant för aktiva och systematiska kapitalförvaltare, i motsats till en fullmakt för indexinvesteringar. Faktum är att kapitalförvaltare i allt högre grad ser ETF:er som ett sätt att förlänga och modernisera sin distributionsstrategi, andas nytt liv och utvidga tillgängligheten till befintliga fonder eller flaggskeppsstrategier i det moderna digitala fonddistributionslandskapet.

För mer information om hur vi tänker på icke-transparenta ETF:er, läs vårt papper ”Don’t Look”.

Tre vägar till marknaden

För kapitalförvaltare som frågar ”Hur startar jag en ETF?” Finns det tre alternativ:

1) bygga upp sin egen verksamhet från grunden
2) skaffa en befintlig verksamhet eller,
3) samarbeta med en white label plattform.

Det finns för- och nackdelar med varje tillvägagångssätt:

Att bygga en europeisk ETF-verksamhet från grunden kan vara en tidskrävande och dyr övning – det krävs 24 månader eller mer för att skapa ett team, bygga en fondplattform, utföra produktutveckling, utveckla marknadsföringsstrategier och formulera försäljningsplaner. Det finns också betydande allmänna omkostnader att tänka på när det gäller personal, kontor och juridiska avgifter. Allt som allt kan en kapitalförvaltare spendera mellan £ 5- £ 10 miljoner innan det kommer in kapital i fonderna.

Kapitalförvaltare som vill bygga sin egen verksamhet står också inför en brant inlärningskurva när det gäller att bygga en specialiserad ETF-arkitektur och expertis som krävs på kapitalmarknader, produkthantering och distributionsstrategier – som alla fungerar på ett helt annat sätt än fonder.

Även om företag med storskaliga och omfattande resurser kanske kan förbinda sig till denna investeringsnivå, kanske den här vägen inte är vettig för företag med färre interna resurser eller de som vill lansera ett mindre ETF-produktsortiment.

Många företag har lanserat börshandlade fonder i Europa och misslyckades sedan med att attrahera tillgångar eftersom de inte helt uppskattade de specifika komplexiteten i europeisk ETF-distribution eller trodde att de kunde sälja ETF på samma sätt som fonder – dessa visade sig ofta vara dyra och pinsamma misstag. Av dessa skäl är build-your-own ett stort engagemang, hög risk och hög kostnad som bara är öppet för stora företag med betydande tid och resurser att begå.

Att köpa in sig på marknaden kommer sannolikt också att vara ett stort engagemang som betyder höga kostnader, under förutsättning att ett lämpligt mål kan hittas. I Europa finns det få kvarvarande uppköpsmål som gör att denna väg till marknaden verkar tilltalande eller möjlig. Att köpa upp ett tredjepartsfondsutbud har också den potentiella svårigheten att köpa upp produkter som kan komma i konflikt med en förvaltares kärnutbud eller framtida strategi. Detta tillvägagångssätt är beroende av slump och möjlighet och kan inte användas av majoriteten av kapitalförvaltare och ger inte kapacitet för många nya aktörer.

Om det är för dyrt att bygga och köpa för svårt kan kapitalförvaltare titta på ett tredje alternativ – fullservice-ETF-plattformar med full service.

En white label plattform, som HANetf, kan göra det möjligt för alla kapitalförvaltare att starta en börshandlad fond utan att behöva bygga sin egen ETF-verksamhet från grunden. Genom att tillhandahålla den kompletta reglerings-, teknologi- och distributionsinfrastruktur som är nödvändig för att få ut medel på marknaden gör white label plattformar det snabbare, mer kostnadseffektivt och enklare att starta en börshandlad fond, samtidigt som den underliggande kapitalförvaltaren bibehåller varumärkesidentitet och investeringsförmåga.

Nästan vilken kapitalförvaltare som helst – indexerad, systematisk eller aktiv – kan föra sin investerings-IP till en white label plattform för att få en produkt lanserad, men det är viktigt att notera att inte alla vitmärkesplattformar erbjuder samma kombination av tjänster. Vissa plattformar tillhandahåller bara den regulatoriska och operativa infrastrukturen för att hantera ETFer.

Andra plattformar, som HANetf, tar ett annat tillvägagångssätt och tillhandahåller en omfattande tjänst som går utöver lanseringen för att tillhandahålla pågående försäljnings-, distributions- och marknadsföringsprogram. Med ett fullserviceutbud behöver kapitalförvaltare inte etablera sin egen plattform, expertförsäljningsteam, kapitalmarknadsrelationer, tjänsteleverantörsrelationer eller marknadsföringsprogram och kan fokusera på vad de gör bäst – att utveckla och förfina investeringsidéer.

Kraften i HANetf-plattformen har redan erkänts av både erfarna ETF-spelare från länder utanför Europa som EMQQ och Purpose Investments, traditionella fondföretag som GINS Global och KMEFIC och helt nya aktörer som The Royal Mint, som lanserade sin första ETF någonsin i sin tusenåriga historia.

Tre vägar till den europeiska ETF-marknaden

 

Build-Your-Own 

Köp 

White-Label 

 Kostnad

Hög – €10’s Miljoner

Hög

Kostnadseffektiv

 Speed-to-market

1-2 år

Variabel

2-3 månader

 Komplexitet

Hög

Hög

Låg

 Produktsortiment

Krävs många ETFer för att motivera investeringar

Produktutbudet återspeglar kanske inte köparnas kärnstrategier

Starta bara en ETF eller en full svit

 Overhead

Personal, kontor, marknadsföring

Personal, kontor, marknadsföring

Låga årliga avgifter

Omfamna framtiden

Kapitalförvaltare som avfärdar ETF:er eftersom ”Vi är aktiva och gör inte passiva” saknar poängen. ETF är bara en distributionsteknik för alla investeringsstilar eller strategier och ETF-tillväxten drivs av stark regulatorisk, demografisk och strukturell medvind. När den europeiska börshandlade fonder bryter igenom tröskeln på en biljon dollar i slutet av 2019 finns det en betydande avgiftsbas för kapitalförvaltare att vinna, behålla eller förlora.

Kapitalförvaltare som positionerar sig för att tävla om den växande avgiftsbasen erkänner att ETF:er kommer att vara en central del av deras framtida tillväxtstrategi, men förstår att utmaningen inte bara är att starta en börshandlad fond utan att skapa en hållbar långsiktig och framgångsrik ETF-verksamhet.

Endast de största företagen kommer att kunna närma sig komplexiteten i den europeiska ETF-marknaden med sitt eget ETF-erbjudande och team. Vissa företag saknar de interna resurserna för att skapa sina egna affärer, medan andra kanske bara vill lansera ett mindre antal börshandlade fonder för flaggskeppsstrategier och fonder och inte har skalan för att motivera utvecklingen av en fristående plattform. ETF-möjligheten är inte bara begränsad till de största företagen som kan ägna åratal och miljontals dollar i investeringar för att starta en ETF-verksamhet. ETF:er är demokratiska investeringsprodukter och företag som HANetf gör det lättare för kapital- och kapitalförvaltare i alla former och storlekar att delta i marknadens tillväxt och bättre betjäna sina kunder genom att ta bort de strukturella, kommersiella och operativa inträdeshinder som de har påträffade.

Eftersom miljarder dollar i tillgångar migrerar mot ETF, tror vi att varje kapitalförvaltare behöver en ETF-strategi – nu.

Download the full whitepaper ”Win The Future – Why Asset Managers Need an ETF Strategy” here.

Detta white paper är producerat av HANetf och publiceras i samarbete och med tillstånd på ETFmarknaden.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

April in ETFs: Gold at New Highs, Crypto in Transition, and Moat Index Holding Steady

Publicerad

den

As April winds down, markets remain on edge, with escalating tariffs and renewed trade tensions keeping volatility in focus. In this summary of our full-length newsletter, we spotlight gold and gold equities, both of which have surged to record levels. We also take a step back from the day-to-day noise in crypto to explore the broader shifts in the regulatory landscape in our latest Whitepaper and present Celestia in detail. Finally, we assess how Moat indexes have held up and evolved amid the turbulence.

As April winds down, markets remain on edge, with escalating tariffs and renewed trade tensions keeping volatility in focus. In this summary of our full-length newsletter, we spotlight gold and gold equities, both of which have surged to record levels. We also take a step back from the day-to-day noise in crypto to explore the broader shifts in the regulatory landscape in our latest Whitepaper and present Celestia in detail. Finally, we assess how Moat indexes have held up and evolved amid the turbulence.

Your VanEck Europe team wishes you a great read.


Featured Articles

🥇 Are Gold Mining Equities Regaining Attention Amid Rising Gold Prices?

Gold & Gold mining equities tend to shine during stress periods

Source: VanEck, World Gold Council.

Gold has attracted renewed interest from investors amid concerns about inflation, currency volatility, and overall market uncertainty. Gold mining companies have recently reported improved profit margins and cash generation, with some initiating share buybacks and maintaining relatively strong balance sheets. Despite these developments, many continue to trade below their historical valuation averages.

While historical trends indicate that gold and gold mining equities have outperformed during certain periods of market stress, these patterns may not repeat under different economic conditions. Performance can be influenced by a range of factors including interest rates, central bank policy, geopolitical developments, and investor sentiment.

→ Read more

⚖️ Whitepaper Highlights: How New Crypto Regulations May Shape the Future

Cryptocurrencies are entering a new era. With the re-election of Donald Trump and the implementation of the European Union’s Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulation, digital assets are moving into a landscape defined not just by innovation, but also by regulatory clarity.

MiCA’s structured and transparent approach aims to promote legitimacy, safeguard investors, and enhance trust in digital asset markets across Europe. It could also serve as a blueprint for other jurisdictions looking to regulate crypto effectively.

→ Read the Whitepaper Highlights

⛓️ Introduction to Celestia

Most blockchains, like Ethereum or Bitcoin, are monolithic which means they perform all major functions (consensus, data availability, and execution) on a single layer. This design ensures security but according to new modular networks, limits scalability and flexibility.

The modular blockchain thesis, which Celestia is leading, proposes separation of layers and respective responsibilities in the network.

→ Read more

Note: This article in not accessible to our UK readers.

🌊 Riding the Gold Wave

Chasing the Vein: Fund Flows into Gold Miners

Source: Mining.com. Data as of 21 March 2025. Note: Data covers 493 funds with combined assets under management of $62 billion.

U.S. equity markets experienced significant declines during the month of March. Meanwhile, spot gold price recorded new all-time highs, surpassing the $3,000 per ounce mark on 14 March and closing at a record price of $3123.57 on March 31, a 9.30% ($265.73) monthly gain. As of 31 March, gold prices have risen by 93.61% over the past five years (1). Investors should keep in mind that past performance is not representative of future results.

The gold miners, as represented by the NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR), outperformed significantly, up 15.51% during March (2). This gain reflects both their operational leverage to rising gold prices and market perceptions of relative value. However, gold miners can also be subject to heightened volatility, operational risks, and sensitivity to commodity price swings.

While gold and gold equities may serve as diversifiers in a portfolio due to their historically low correlations with many asset classes, investors should remain mindful of the inherent risks, including price volatility, currency movements, and shifts in investor sentiment that can lead to rapid reversals in performance.

→ Read more

🌪️ Moat Stocks Weather Tariff Tumble

Market turbulence in March weighed on stocks. The Moat Index was not immune to the market turmoil, as it declined along with the broad U.S. equity market ending the month lower. However, the Moat Index showed resilience relative to the S&P 500—thanks in part to defensive sector resilience and underweight exposure to mega-caps.

At the same time, the SMID Moat Index lagged small and mid-caps in March. Smaller U.S. stocks were also impacted by global trade tensions and economic growth concerns with the broad small- and mid-cap benchmarks falling during the month. However, year-to-date, the SMID Moat Index remains ahead of the broader small- and mid-cap markets.

→ Read more


This is a preview of our monthly ETF insights email newsletter.

To receive the full version, sign up here.


(1) Source: World Gold Council, ICE Data Services, FactSet Research Systems Inc.

(2) Source: Financial Times.

IMPORTANT INFORMATION

This is marketing communication. Please refer to the prospectus of the UCITS and to the KID/KIID before making any final investment decisions. These documents are available in English and the KIDs/KIIDs in local languages and can be obtained free of charge at www.vaneck.com, from VanEck Asset Management B.V. (the “Management Company”) or, where applicable, from the relevant appointed facility agent for your country.

For investors in Switzerland: VanEck Switzerland AG, with registered office in Genferstrasse 21, 8002 Zurich, Switzerland, has been appointed as distributor of VanEck´s products in Switzerland by the Management Company. A copy of the latest prospectus, the Articles, the Key Information Document, the annual report and semi-annual report can be found on our website www.vaneck.com or can be obtained free of charge from the representative in Switzerland: Zeidler Regulatory Services (Switzerland) AG, Neudtadtgasse 1a, 8400 Winterthur, Switzerland. Swiss paying agent: Helvetische Bank AG, Seefeldstrasse 215, CH-8008 Zürich.

For investors in the UK: This is a marketing communication targeted to FCA regulated financial intermediaries. Retail clients should not rely on any of the information provided and should seek assistance from a financial intermediary for all investment guidance and advice. VanEck Securities UK Limited (FRN: 1002854) is an Appointed Representative of Sturgeon Ventures LLP (FRN: 452811), which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (FCA) in the UK, to distribute VanEck´s products to FCA regulated firms such as financial intermediaries and Wealth Managers.

This information originates from VanEck (Europe) GmbH, which is authorized as an EEA investment firm under MiFID under the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFiD). VanEck (Europe) GmbH has its registered address at Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Germany, and has been appointed as distributor of VanEck products in Europe by the Management Company. The Management Company is incorporated under Dutch law and registered with the Dutch Authority for the Financial Markets (AFM).

This material is only intended for general and preliminary information and shall not be construed as investment, legal or tax advice. VanEck (Europe) GmbH and its associated and affiliated companies (together “VanEck”) assume no liability with regards to any investment, divestment or retention decision on the basis of this information. The views and opinions expressed are those of the author(s) but not necessarily those of VanEck. Opinions are current as of the publication date and are subject to change with market conditions. Information provided by third party sources is believed to be reliable and have not been independently verified for accuracy or completeness and cannot be guaranteed.

Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM, Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index, Morningstar® US Small-Mid Cap Moat Focus IndexSM, and Morningstar® Global Wide Moat Focus IndexSM are trademarks or service marks of Morningstar, Inc. and have been licensed for use for certain purposes by VanEck. VanEck’s ETFs are not sponsored, endorsed, sold or promoted by Morningstar, and Morningstar makes no representation regarding the advisability of investing in the ETFs. Morningstar bears no liability with respect to the ETFs or any securities.

Effective December 15, 2023, the carbon risk rating screen was removed from the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective December 17, 2021, the Morningstar® Wide Moat Focus IndexTM was replaced with the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective June 20, 2016, Morningstar implemented several changes to the Morningstar® Wide Moat Focus Index construction rules. Among other changes, the index increased its constituent count from 20 stocks to at least 40 stocks and modified its rebalance and reconstitution methodology. These changes may result in more diversified exposure, lower turnover, and longer holding periods for index constituents than under the rules in effect prior to that date.

NYSE Arca Gold Miners Index is a service mark of ICE Data Indices, LLC or its affiliates (“ICE Data”) and has been licensed for use by VanEck UCITS ETF plc (the “Fund”) in connection with the ETF. Neither the Fund nor the ETF is sponsored, endorsed, sold or promoted by ICE Data. ICE Data makes no representations or warranties regarding the Fund or the ETF or the ability of the NYSE Arca Gold Miners Index to track general stock market performance. ICE DATA MAKES NO EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, AND HEREBY EXPRESSLY DISCLAIMS ALL WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE WITH RESPECT TO THE NYSE ARCA GOLD MINERS INDEX OR ANY DATA INCLUDED THEREIN. IN NO EVENT SHALL ICE DATA HAVE ANY LIABILITY FOR ANY SPECIAL, PUNITIVE, INDIRECT, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING LOST PROFITS), EVEN IF NOTIFIED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES. ICE Data Indices, LLC and its affiliates (“ICE Data”) indices and related information, the name “ICE Data”, and related trademarks, are intellectual property licensed from ICE Data, and may not be copied, used, or distributed without ICE Data’s prior written approval. The Fund has not been passed on as to its legality or suitability, and is not regulated, issued, endorsed’ sold, guaranteed, or promoted by ICE Data.

The S&P 500 Index (“Index”) is a product of S&P Dow Jones Indices LLC and/or its affiliates and has been licensed for use by Van Eck Associates Corporation. Copyright © 2020 S&P Dow Jones Indices LLC, a division of S&P Global, Inc., and/or its affiliates. All rights reserved. Redistribution or reproduction in whole or in part are prohibited without written permission of S&P Dow Jones Indices LLC. For more information on any of S&P Dow Jones Indices LLC’s indices please visit www.spdji.com. S&P® is a registered trademark of S&P Global and Dow Jones® is a registered trademark of Dow Jones Trademark Holdings LLC. Neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors make any representation or warranty, express or implied, as to the ability of any index to accurately represent the asset class or market sector that it purports to represent and neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors shall have any liability for any errors, omissions, or interruptions of any index or the data included therein.

It is not possible to invest directly in an index.

Investing is subject to risk, including the possible loss of principal. Investors must buy and sell units of the UCITS on the secondary market via an intermediary (e.g. a broker) and cannot usually be sold directly back to the UCITS. Brokerage fees may incur. The buying price may exceed, or the selling price may be lower than the current net asset value. The indicative net asset value (iNAV) of the UCITS is available on Bloomberg. The Management Company may terminate the marketing of the UCITS in one or more jurisdictions. The summary of the investor rights is available in English at: complaints-procedure.pdf (vaneck.com). For any unfamiliar technical terms, please refer to ETF Glossary | VanEck.

No part of this material may be reproduced in any form, or referred to in any other publication, without express written permission of VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH ©VanEck Switzerland AG © VanEck Securities UK Limited

Fortsätt läsa

Nyheter

BBVAE ETF är en spansk ETF som spårar Eurostoxx 50

Publicerad

den

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) med ISIN ES0105321030, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) med ISIN ES0105321030, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado har tillgångar på 133 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 3 oktober 2006 och har sin hemvist i Spanien.

Beskrivning BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado

Med BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado deltar investerare i ökningen av värdet på aktierna i de 50 största konglomeraten i euroområdet (euroområdet). Euro Stoxx 50-indexet inkluderar aktier från 8 länder i euroområdet: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna och Spanien.

Handla BBVAE ETF

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Bolsa de Madrid.

Bolsa de Madrid är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Bolsa de MadridEURBBVAE

Största innehav

VärdepapperVikt %
ASML Holding NVNL00102732158,59%
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SEFR00001210145,60%
SAP SEDE00071646005,16%
TotalEnergies SEFR00001202714,59%
Siemens AGDE00072361013,70%
Schneider Electric SEFR00001219723,46%
Future on Euro Stoxx 503,02%
Sanofi SAFR00001205782,99%
L’Oreal SAFR00001203212,98%
Allianz SEDE00084040052,93%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

The Art of Meme-ing: How Dogecoin Redefined Value

Publicerad

den

Explore Dogecoin's impact on crypto, turning internet memes into cultural and financial assets.

Explore Dogecoin’s impact on crypto, turning internet memes into cultural and financial assets.

𝕋𝕚𝕞𝕖 ℂ𝕠𝕕𝕖𝕤:

00:00 – Intro

00:27 – Where do Memes come from?

03:13 – What are some of the first Memes you remember?

10:28 – Do these things have value?

14:04 – The different types of cryptocurrencies

17:20 – How did Dogecoin start?

24:26 – What is some of the utility?

28:36 – How does it fit into the portfolio?

30:38 – Final thoughts

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära