Nyheter

Vad betyder ren energi för Midstream-sektorn?

Publicerad

den

Medan de flesta investerare allokerar till midstream för dess generösa inkomst eller totalavkastning, är många omedvetna om hur segmentet är positionerat för att fånga möjligheter som dyker upp från energiomställningen.

Midstream tenderar att vara en långsiktig investering i de flesta portföljer, vilket gör det viktigt för investerare att förstå hur den ökande möjligheten till ren energi korsar midstream.

Energiinfrastrukturtillgångar är i slutändan tillgångar som används för att överföra molekyler, för att bearbeta och för att lagra molekyler. Även om dessa molekyler historiskt sett har varit råolja och naturgas, kommer dessa molekyler i framtiden att definieras av rena energikällor som väte, förnybara bränslen och koldioxid, sa Paul Baiocchi, chef ETF-strateg på SS&C ALPS Advisors, under en VettaFi LiveCast den 17 november.

Speciellt kolavskiljning är ett övertygande område för midstreams engagemang. Stora namn inom energi som Chevron, Exxon och Shell har samarbetat med medelstora företag för att titta på möjligheter inom koldioxidavskiljning, och dessa möjligheter blir allt mer genomförbara på grund av Inflation Reduction Act, som ökade krediterna på 45Q och även inkluderade ett alternativ för direktbetalning.

”För midstream tror jag att koldioxidavskiljning är intressant eftersom det finns befintlig expertis kring detta och möjligheten att använda befintliga tillgångar,” sa Stacey Morris, chef för energiforskning på VettaFi, under LiveCast. ”Till exempel har Kinder Morgan den största transportkapaciteten för koldioxid i Nordamerika, så detta är något som namn som Kinder Morgan är helt klart bekväma med.”

Morris flaggade också EnLink Midstream, ett mindre midstream-namn, som nyligen tillkännagav att det tecknat ett transportserviceavtal med Exxon för att transportera koldioxid. EnLink har tidigare diskuterat möjligheten att använda befintliga naturgasledningar för att transportera infångad koldioxid.

”Det här är saker som kan göras under de kommande åren, det här är inte något som är två decennier bort”, sa Morris.

Krediter som ingår i inflationsreduktionslagen kommer också att vara till hjälp för att få mer dragkraft i väteproduktionen.

”Framöver är detta något som kan blandas in kanske runt 5–10% i befintliga naturgasströmmar och röra sig genom befintlig naturgasinfrastruktur,” sa Morris. ”Så det finns många möjligheter här i framtiden, lite applikationer idag, men midstream-företag positionerar sig för detta.”

I likhet med transport- och lagringsnav för olja och naturgas kommer det att behöva finnas knutpunkter för vätgas. Morris nämnde Williams som ett exempel, som tittar på ett vätgasnav i Wyoming. Williams har också en företags riskkapitalarm som nyligen gjorde en direktinvestering i en liten väteproducent.

Midstream-företag positionerar sig också för möjligheter kring förnybar diesel och naturgas, samt hållbart flygbränsle. Morris sa att Kinder Morgan har varit framstående inom förnybar naturgas, efter att ha förvärvat flera små RNG-producenter.

”Nyligen såg vi TC Energy, en kanadensisk C-corp, tillkännage att de kommer att samarbeta i en förnybar naturgasanläggning på plats vid Jack Daniel Distillery i Tennessee,” sa Morris. ”De kommer att marknadsföra förnybar naturgas från den anläggningen och även de förnybara krediterna som kommer med produktionen av den förnybara naturgasen.”

”Jag tror att det här visar att energiutvecklingen inte nödvändigtvis är okomplicerad. Det är inte nödvändigtvis vad du tror att det kommer att bli, och det finns många möjligheter som kanske ligger utanför ramarna, som att producera RNG från ett destilleri, tillade Morris.

SS&C ALPS har två strategier som erbjuder investerare exponering mot energiinfrastrukturområdet: Alerian MLP ETF (AMLP), som erbjuder exponering mot MLP:er som verkar inom energiinfrastrukturområdet, och Alerian Energy Infrastructure ETF (ENFR), som ger exponering mot energiinfrastrukturutrymmet men breddar universum till att omfatta både C-Corps och MLP. I Europa är det endast Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP) som går att handla.

Handla JMLP ETF

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version