Nyheter

Vad är XACT Norden UCITS ETF?

Publicerad

den

XACT Norden är en Svanenmärkt börshandlad indexfond och har som mål att följa utvecklingen i indexet Handelsbanken Nordic ESG Index så nära som möjligt. Indexet består av de omkring 30 mest omsatta aktierna på de nordiska börserna. Kravet är att dessa möter hållbarhetskraven i indexet. Denna ETF både skiljer sig och liknar XACT Norden Högutdelande ETF. Båda dessa börshandlade fonder investerar i nordiska aktier, men medan XACT Norden Högutdelande ETF fokuserar på aktier med hög utdelning och låg volatilitet. Det är alltså likviditeten och omsättningen som har fokus i XACT Norden UCITS ETF.

Hållbarhetskraven innefattar att index och fonden väljer bort bolag som är involverade i verifierade kränkningar av internationella normer samt bolag som är verksamma inom kontroversiella sektorer såsom förbjudna vapen, kärnvapen, krigsmaterial, tobak, cannabis, alkohol, kommersiell spelverksamhet, pornografi samt fossila bränslen och uran. Hållbarhetskraven innefattar även att index och fonden väljer in bolag med höga hållbarhetsbetyg. Minst 75% av indexbolagen, mätt i totalt marknadsvärde av index, ska inneha ett starkt hållbarhetsbetyg mätt som betyget Prime (best in class) enligt ISS Oekom Corporate Ratings Methodoldogy.

Hållbarhetskraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in), dels att bolag som är involverade i kontroversiella verksamheter inte får ingå (väljs bort). Detta är en fond som placerar med särskilda hållbarhetskriterier.

Fonden placerar i aktier som ingår i detta index. Fonden får placera i derivatinstrument som ett led i fondens placeringsinriktning. Användningen av derivatinstrument är dock inte av sådan karaktär att det påverkar fondens risknivå annat än marginellt.

Fondens målgrupp

Fonden passar den som till en låg kostnad vill ha en börshandlad aktieindexfond som följer utvecklingen för de omkring 30 mest omsatta bolagen, vilka möter hållbarhetskraven i index, på de nordiska börserna. Fonden lämpar sig för sparare som är beredda att ta en hög risk och har en placeringshorisont på 5 år eller längre.

Denna ETF är en aktiefond, så tillvida att den investerar i aktie. Den årliga förvaltningsavgiften ligger på 0,15 procent och den saknar hävstång. Fonden är inte utdelande.

Denna ETF handlas på Stockholmsbörsen, vilket gör att det går att köpa och sälja andelar dagligen genom sin vanliga bank eller Internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version