Nyheter

Vad är spiders för börshandlad fond?

Publicerad

den

Spiders är SPDR-ETF:er är Standard & Poor’s Depositary Receipt, eller SPDR, är en typ av börshandlad fond. som började handlas på American Stock Exchange (AMEX) 1993 när State Street Global Advisors investeringshanteringsgrupp först emitterade aktier i SPDR 500 Trust (SPY). Ibland kallas de ”spindlar” eller ”spiders”. SPY är en ETF baserad på S&P 500-indexet, och varje aktie representerar en ägarandel i de 500 aktierna i S&P 500. Idag finns det ett antal andra SPDR-fonder tillgängliga för investerare; medan vissa spårar aktier baserat på marknadsvärde, är andra fokuserade på specifika marknadssektorer.

SPY vs. Aktiefonder

SPDR-börshandlade fonder emitteras av State Street Global Advisors och är utformade för att spåra index eller riktmärken. SPDR 500 Trust, ibland kallat spindlar, har samma innehav som S&P 500 Index. Dessa ETF:er skiljer sig från fonder genom att aktier handlas på börserna som aktier.

SPDR-ETF:er som fokuserar på ett specifikt marknadsvärde – små, medelstora och stora – finns också och vissa har skapats för att spåra specifika marknadssektorer som teknik, verktyg eller finans.

Värdet på varje andel i en SPDR-börshandlad fond vid varje given tidpunkt återspeglar rörelsen för det underliggande indexet. Handel med symbolen SPY, till exempel SPDR 500 Trust, är utformad för att handlas på ungefär en tiondel av S&P 500. Om S&P 500 ligger på 1800 kommer ETF-aktierna att handlas till ungefär $ 180, men förhållandet är inte exakt.

S&P sektorer och kapitalisering

SPDR-ETF:er har skapats för att specialisera sig på marknadsvärde och industrisektorer inom S&P 500. När det gäller marknadsvärde är exempel SPDR Portfolio S&P 400 Mid-Cap ETF och SPDR Portfolio S&P 600 Small Cap ETF. Den 24 januari 2020 tillkännagav State Street Global Advisors index- och namnändringar på några av dessa ETF:er

Källa: SSGA

State Street har också skapat SPDR: er baserade på olika sektorer av S&P 500, såsom SPDR Financials (XLF), SPDR Energy (XLE) och SPDR Basic Materials (XLB). Sammantaget innehar sektorns fonder de 500 aktierna i S&P 500,5

SPDR-ETF: er erbjuder möjligheter för enskilda investerare. Aktier kan köpas för att matcha resultatet för en marknad eller ett index. SPDR har också flexibiliteten att ge en djuparexponering på marknaden genom en av ETF: erna som spårar ett bredare index. Eller så kan en investerare göra en koncentrerad satsning genom att investera i en av SPDR: erna som är specialiserade på en sektor eller ett specifikt marknadsvärde. SPDR har också flexibilitet att användas som säkringsinstrument.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version