Nyheter

Vad är Magic Formula Investing?

Publicerad

den

Magic Formula Investing hänvisar till en regelbaserad, disciplinerad investeringsstrategi som lär människor en relativt enkel och lättförståelig metod för värdeinvesteringar. Den förlitar sig på kvantitativa skärmar av företag och aktier, och är utformad för att slå aktiemarknadens genomsnittliga årliga avkastning genom att använda S&P 500 för att representera marknadsavkastningen. Enkelt uttryckt fungerar det genom att rangordna aktier baserat på deras pris och avkastning på kapital.

Magisk formelinvestering berättar hur du ska närma dig värdeinvestering ur ett metodiskt och känslolöst perspektiv. Formeln har utvecklats av Joel Greenblatt – en investerare, hedgefondförvaltare och affärsprofessor – formeln gäller för stora aktiebolag men inkluderar inte några småbolag eller mikrobolag.

Förstå Magic Formula Investing

Den magiska formelstrategin beskrevs först i 2005 års bästsäljande bok The Little Book That Beats the Market och i 2010 års uppföljning, The Little Book That Still Beats the Market av investeraren Joel Greenblatt. Greenblatt, grundare och tidigare fondförvaltare på Gotham Asset Management, är examen från Wharton School vid University of Pennsylvania. Han är adjungerad professor vid Columbia Universitys handelshögskola.

I boken skisserar Greenblatt två kriterier för aktieinvestering: Aktiepris och företagets kapitalkostnad. Istället för att genomföra grundläggande analyser av företag och aktier använder investerare Greenblatts online-verktyg för aktiescreening för att välja de 20 till 30 högst rankade företagen att investera i. Företagsrankingen baseras på:

• Deras akties resultat som beräknas som resultat före räntor och skatter (EBIT).

• Deras avkastning, beräknad som vinst per aktie (EPS) dividerat med aktuell aktiekurs.

• Deras avkastning på kapital mäter hur effektivt de genererar intäkter från sina tillgångar.

Investerare som använder strategin säljer de förlorande aktierna innan de har hållit dem i ett år för att dra fördel av inkomstskatten som gör det möjligt för investerare att använda förluster för att kompensera sina vinster. De säljer de vinnande aktierna efter ettårsgränsen, för att dra fördel av sänkta inkomstskattesatser på långsiktiga kapitalvinster. Sedan börjar de processen igen.

Som Greenblatt sa i en intervju med Barron’s 2006, är den magiska formeln utformad för att hjälpa investerare att ”köpa bra företag, i genomsnitt, till billiga priser, i genomsnitt.” Genom att använda detta enkla, icke-emotionella tillvägagångssätt undersöker investerare företag som har goda framtidsutsikter ur ett värdeinvesteringsperspektiv.

Den magiska formeln investerar bara i large caps och inkluderar inte småbolag.

Krav för Magic Formula Investing

Eftersom Greenblatts magiska formel endast gäller företag med börsvärden större än 100 miljoner dollar, utesluter den småbolagsaktier. Resten kommer alla att vara stora företag men exkluderar finansiella företag, allmännyttiga företag och icke-amerikanska företag.

Följande punkter beskriver hur formeln fungerar:

  1. Ställ in ett lägsta börsvärde för dina portföljbolag. Detta bör vanligtvis vara högre än 100 miljoner dollar.
  2. Se till att du utesluter alla finansiella eller nyttoaktier när du väljer ditt företag.
  3. Exkludera amerikanska depåbevis (ADR). Det är aktier i utländska företag.
  4. Beräkna varje företags resultatavkastning (EBIT ÷ Enterprise Value).
  5. Beräkna varje företags avkastning på kapital [EBIT ÷ (Netto Fixed Assets + Working Capital)].
  6. Rangordna utvalda företag efter högsta vinstavkastning och högsta avkastning på kapital.
  7. Köp två till tre positioner varje månad bland de 20 till 30 bästa företagen under ett år.
  8. Balansera om portföljen varje år genom att sälja bort förlorare en vecka innan årsperiodens slut. Sälj ut vinnarna en vecka efter årsskiftet.
  9. Upprepa processen varje år i minst fem till tio år eller mer.

Enligt Greenblatt har hans investeringsstrategi med magiska formel genererat en årlig avkastning på 30 %. Även om de skiljer sig åt i sin beräkning av avkastningen från strategin, har ett antal oberoende forskare funnit att den magiska investeringsmetoden med den magiska formeln har tyckts visa goda resultat när den testats i backning jämfört med S&P 500.

Fördelar och nackdelar med Magic Formula Investing

Den största fördelen med den magiska formelmetoden är dess enkelhet: du behöver inte vara en utbildad investeringsspecialist eller Wall Street underbarn för att investera effektivt. Allt som krävs är några enkla regler för att hitta en korg med pålitliga investeringar. Det minskar också känslomässigt eller irrationellt beslutsfattande.

Men i motsats till dess namn finns det inget magiskt med den magiska formeln, och det kanske inte alltid är den bästa strategin. Vissa marknadstester av formeln har funnit lägre avkastning än förväntat, möjligen på grund av förändrad marknadsdynamik eller det ökade antalet investerare som följer Greenblatts metod. Dessutom hävdar vissa analytiker att de har förbättrat metoden genom att införa ytterligare variabler, såsom skuldsättningsgrad eller direktavkastning.

Magic Formulas fördelar

• Enkla, lätta att följa regler som passar alla investerare.

• Underlättar rationella, sifferbaserade investeringar utan känslor eller stress.

• Visar bättre än marknadens avkastning i flera backtests.

Nackdelar med Magic Formula

• Avkastningen matchar inte alltid de höga siffror som Greenblatt uppnådde.

• Vissa analytiker tror att metoden kan förbättras genom att introducera nya variabler eller ombalansera oftare.

Vanliga frågor om Magic Formula Investing

Vad betyder Magic Formula?

Magisk formelinvestering hänvisar till en regelbaserad investeringsstrategi som tillåter vanliga människor att identifiera undervärderade eller överpresterande företag. Den beskrevs första gången av Joel Greenblatt i The Little Book That Beat the Market 2005.

Hur använder du Magic Formula Investing?

Den magiska formelinvesteringen använder en uppsättning kvantitativa skärmar för att eliminera vissa företag och rankar resten i ordning efter högsta avkastning och avkastning. Genom att långsamt bygga och balansera om portföljen varje år är det möjligt att nå en rimligt hög avkastning.

Hur beräknar man Magic Formula?

Nyckelmåtten för att investera med den magiska formelmetoden är avkastningen och avkastningen på kapitalet. Resultatavkastningen bestäms genom att dividera varje företags resultat före räntor och skatter med företagets totala värde. Avkastning på kapital bestäms genom att dividera företagets EBIT med summan av dess netto anläggningstillgångar och rörelsekapital.

Fungerar Magic Formula Investing?

Den magiska formeln kan inte längre skryta med avkastning på en sammansatt årlig tillväxttakt på 30 %, men vissa studier visar ändå gynnsamma resultat. En backtest av marknadsutvecklingen mellan 2003 och 2015 visade att den magiska formelstrategin hade en årlig avkastning på 11,4 %, jämfört med 8,7 % från S&P500. ”Detta är helt klart en överprestation av riktmärket”, skrev författaren till backtestet, ”men inte i närheten av så mycket som den lilla boken hävdar.”

Poängen

Den magiska formeln är ett enkelt, regelbaserat system utformat för att ge hög avkastning inom räckhåll för den genomsnittliga investeraren. Genom att följa ett enkelt, algoritmiskt tillvägagångssätt, tillåter den magiska formeln investerare att enkelt identifiera överpresterande eller undervärderade företag, utan att låta känslor eller instinkt grumla deras omdöme. Även om avkastningen nu är mycket lägre än när den magiska formeln först publicerades, kan metoden fortfarande slå marknaden, särskilt med några få modifieringar.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version