Nyheter

Vad är en leveraged ETF?

Publicerad

den

Sannolikheten är stor att du under din analys du har stött på något som kallas en hävstångsfond eller en leveraged ETF. (Om du behöver en uppfriskning är ETF en förkortning för börshandlad fond”, vilket är en typ av fond som samlas i aktier och handlas under en tickersymbol som om det vore ett aktie, köpt och sålt i hela dag till priser som kan vara högre eller lägre än substansvärdet.) Vad är definitionen av en hävstångs-ETF och vad gör den så annorlunda än sina vanliga motsvarigheter?

Låt oss ta en stund att dyka in och undersöka dessa ganska nya värdepapper.

Vad är en leveraged ETF?

Så länge marknader har funnits har vissa människor velat spekulera; att förutsäga prisriktningen för en viss tillgång och vinna stort om deras hypotes visar sig vara korrekt. I gamla, enklare tider innebar detta att köpa aktier på marginalen. För att inte överträffas skapade Wall Street värdepapper med hög hävstång som kallas ETF. Med hjälp av lånade pengar, terminer och / eller swappar försöker det förstärka rörelsen för ett underliggande index eller råvara, antingen positivt eller negativt (det senare är en så kallad ”kort ETF eller en inverterad börshandlad fond”, med hänvisning till att sälja en kort aktie ).

De första hävstångsfonderna gjordes tillgängliga för investerare under 2006, medan deras tidigare manifestationer, hävstångsfonder, hade funnits sedan åtminstone 1990-talet (innan det skulle man behöva arbeta genom en hedgefond, oftast inrättad som ett kommanditbolag, om du ville uppnå samma sak).

Det kan hjälpa att titta på ett specifikt exempel. Direxion Daily S&P 500 Bull 3x leveraged ETF, som handlas under tickersymbol SPXL, tar det underliggande S&P 500-indexet och soppar upp det så att om allt går enligt plan (det gör det inte alltid och det finns ingen garanti att det kommer att göra det), kommer en 1x rörelse uppåt att producera en 3x rörelse i ETF-priset.

Emellertid återställs den hävstångsfonden varje handelsdag. Detta innebär att om du helt enkelt skulle köpa och hålla, under de flesta vanliga volatilitetsförhållanden, skulle du få din position reducerad till praktiskt taget ingenting över tiden eftersom den togs bort av mekaniken i ETF själv, även om marknaden slutade gå rakt till månen. Detta är en nyans som går förlorad på vissa oerfarna investerare som köper dessa instrument avsedda för kortvarig (en handelsdag) på spekulation.

Hävstångs ETFer har ingen plats i en nybörjarens investeringsportfölj

Även om frestelsen att spekulera med hävstångsfonder kan vara stark, gör inget misstag: de har absolut ingen plats i en diversifierad, långsiktig portfölj. Ingen. Om du har en rådgivare och han eller hon har lagt in dem på ditt konto, inklusive ett individuellt hanterat konto, eller om du har köpt dem för ditt eget mäklarkonto, bör du fundera igen. Du kan och kommer förmodligen att förlora en betydande summa pengar om du fortsätter att bete så. Det här investerar inte. Det är rå, obegränsad spekulation.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version