Nyheter

V3ML ETF investerar i ESG-klassade företag från emerging markets

Publicerad

den

Vanguard ESG Emerging Markets All Cap UCITS ETF (USD) Distributing (V3ML ETF) investerar i aktier med fokus på Social/Environmental, Emerging Markets. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis). FTSE Emerging All Cap Choice möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 3 128 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,24 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Vanguard ESG Emerging Markets All Cap UCITS ETF (USD) Distributing är en mycket liten ETF med tillgångar på 7 miljoner GBP under förvaltning. ETF:n är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

FTSE Emerging All Cap Choice-index spårar stora, medelstora och småbolagsaktier från tillväxtmarknader över hela världen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är FTSE Emerging All Cap.

Mål

Fonden använder sig av en passiv förvaltning – eller indexering – investeringsmetod, genom fysiskt förvärv av värdepapper, och strävar efter att följa utvecklingen för FTSE Emerging All Cap Choice Index (”Indexet”).

Indexet är ett börsvärdevägt index som består av stora, medelstora och småbolagsaktier av företag som finns på tillväxtmarknader runt om i världen. Börsvärde är värdet av ett företags utestående aktier på marknaden och visar storleken på ett företag. Indexet är konstruerat från FTSE Emerging All Cap Index (”föräldraindexet”) som sedan screenas för vissa miljömässiga, sociala och bolagsstyrningskriterier av indexets sponsor, som är oberoende av Vanguard.

Fonden främjar miljömässiga och sociala egenskaper genom att utesluta företag från sin portfölj baserat på inverkan av deras beteende eller produkter på samhället och/eller miljön. Detta uppnås genom att spåra indexet.

Indexet exkluderar aktier i företag som FTSE Russell, både som sponsor för indexet och som datakälla, bestämmer sig för att vara engagerad eller involverad i och/eller erhåller intäkter (över en tröskel som specificeras av indexleverantören) från följande aktiviteter :

(a) Vice-produkter (d.v.s. vuxenunderhållning, alkohol, hasardspel, tobak, cannabis);

(b) Icke-förnybar energi (d.v.s. kärnkraft, fossila bränslen (inklusive kraftproduktion från olja, gas och termiskt kol)); och

(c) Vapen (kemiska och biologiska vapen, klustervapen, antipersonella landminor, kärnvapen, civila skjutvapen och konventionella militära vapen). Indexmetoden utesluter också företag som, enligt indexleverantörens beslut, är inblandade i allvarliga kontroverser (d.v.s. företag som inte uppfyller arbets-, mänskliga rättigheter-, miljö- och antikorruptionsstandarder som definieras av FN:s Global Compact-principer ).

Fonden kan inneha värdepapper som inte uppfyller indexets ESG-krav tills de relevanta värdepapperen upphör att utgöra en del av indexet och det är möjligt och praktiskt (enligt investeringsförvaltarens uppfattning) att avveckla positionen.

Om FTSE Russell har otillräckliga eller inga tillgängliga data för att adekvat bedöma ett visst företag i förhållande till indexets ESG-kriterier, kan sådana företag uteslutas från indexet tills de kan bedömas vara kvalificerade av FTSE Russell.

Företagets produkt- och beteendeengagemang övervakas på årsbasis av indexleverantören och när ny data görs tillgänglig för indexleverantören.

I detta avseende överensstämmer indexet med de egenskaper som fonden främjar.

Handla V3ML ETF

Vanguard ESG Emerging Markets All Cap UCITS ETF (USD) Distributing (V3ML ETF)

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURV3ML
Euronext ParisEURV3ML
XETRAEURV3ML
gettexEURV3ML
Frankfurt Stock ExchangeEURV3ML
Euronext AmsterdamEURV3ML
London Stock ExchangeGBPV3MM
London Stock ExchangeUSDV3ML

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version