Nyheter

Utmanande tider för guld, men gruvbolagen ser intressanta ut

Publicerad

den

Med höjda statsräntor och marknadsobservatörer som förutspår fler räntehöjningar med tillstånd av Federal Reserve och andra centralbanker, verkar den nuvarande miljön ogästvänlig för guld.

Addera ringeffekterna av kollapserna av kryptobanker och andra långivare, och det finns en risk för globala finansmarknader för tillfället – en som kan vara till nytta för den amerikanska dollarn samtidigt som den pressar dollarnominerade råvaror i processen.

Sätt ihop allt, och det är rimligt att många investerare kan dra sig undan guldproducenter och börshandlade fonder som VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (G2X ETF) och VanEck Junior Gold Miners UCITS (GDXJ). Faktum är att aktierna som innehas av dessa ETFer är korrelerade till spotguldpriserna, och aktier i dessa företag har en tendens att överskrida prisåtgärder i båda riktningarna.

Det är en anledning till att GDX, som är den största ETFen i denna kategori, är lägre på årsbasis, medan det fysiskt uppbackade VanEck Merk Gold Trust (OUNZ) har varit blygsamt högre sedan början av 2023. Oattraktivt som det scenariot kan vara, det är inte permanent, och det kan motsäga värderingsmöjligheter med guldproducenterna. Det vill säga att aktier i guldproducenter, inklusive några som återfinns i G2X och GDXJ, handlas på låga nivåer i förhållande till fritt kassaflöde.

”Guldproducenter har sällan, om aldrig, handlat under fem gånger (5x) priset[1]till kassaflödet – särskilt under de senaste 15 åren”, enligt VanEcks analys. ”Historiskt sett har guldproducenterna faktiskt tagit sig hårt efter så låga värderingar.”

Ett annat plus för investerare som överväger G2X och GDXJ är omvandlingen av guldgruvorna. Dagarna av slösaktiga utgifter och kostsamma förvärv är förbi, helt enkelt i namnet av att få tillgång till fler reserver. Under de senaste åren har branschen riktat fokus mot balansräkning, inklusive att minska skulder. Dessa ansträngningar kan löna sig för långsiktiga investerare.

”Ett ihållande fokus på skuldminskning och generering av fritt kassaflöde har i grunden förändrats hur dessa företag ser ut både i ett absolut och ett relativt värderingsperspektiv”, tillade VanEck.

Kapitaldisciplin är desto viktigare idag eftersom produktionen minskar och kostnaderna är förhöjda, även om det är acceptabelt för producenterna. Att befordra på finansiellt utrymme gör det möjligt för smarta gruvarbetare att inte bara stärka balansräkningarna utan prioritera miljömål, sociala och styrningsmål (ESG), som i allt högre grad är tyngdpunkter i branschen.

Handla G2X ETF

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (G2X ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla GDXJ ETF

VanEck Junior Gold Miners UCITS (GDXJ ETF)är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla OUNZ ETF

VanEck Merk Gold Trust (OUNZ ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i OUNZ ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med VanEck Merk Gold Trust (OUNZ ETFi form av CFDer. Till  CMC Markets

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version