Nyheter

Uranfond når förvaltad volym på 30 miljoner dollar när kärnkraft blir allt mer efterfrågad

Publicerad

den

HANetf, Europas första oberoende white-label ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada att meddela att Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) deras uranfond når förvaltad volym på 30 miljoner dollar när kärnkraft blir allt mer efterfrågad.

U3O8, som följer North Shore Sprott Uranium Miners Index, lanserades i maj och ger investerare ett sätt att få tillgång till tillväxten av kärnkraft genom exponering för urangruvarbetare. Vid sidan av aktier i uranbrytning investerar ETF i fysiskt uran genom investeringsfonder.

Uranium Miners ETF lanserades i samarbete med Sprott Asset Management. Sprott är globala experter inom uranrymden och övervakar en USA-noterad systerurangruvarbetare ETF med cirka 700 miljoner USD AUM och en fysisk urantrust med nästan 3 miljarder USD AUM.

Med tanke på den pågående energikrisen är det föga förvånande att globala ledare i allt större utsträckning har letat efter alternativa energikällor. I augusti indikerade både Japan och Tyskland att de letade efter kärnkraft som en lösning på sina energiförsörjningsbehov, och i september lovade Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson 700 miljoner pund för byggandet av ett nytt kärnkraftverk, Sizewell C.

Utöver detta gick EU i juli med på att klassificera kärnenergi som ”grön”, vilket innebär att den kan betraktas som en giltig bidragsgivare i kapplöpningen mot netto-noll. Även om kärnkraft inte är förnybar, är dess CO2-utsläpp per gigawattimme (GWh) i själva verket lägre än för vind-, sol-, vatten- och biomassaenergi. Som sådan kan kärnkraft vara en idealisk lösning för länder som vill både säkra sin energiförsörjning och även minska sina koldioxidutsläpp.

Hector McNeil, med-VD och medgrundare av HANetf kommenterar: ”Den pågående energikrisen, och den senaste utvecklingen som den misstänkta skadan på Nordstream 1- och 2-rörledningarna, har belyst bräckligheten i Europas energiförsörjning. När vi närmar oss vintersäsongen är europeiska ledare fast beslutna att etablera säkra elkällor, samtidigt som de håller fast vid sina ambitioner om noll. Kärnenergi verkar vara en idealisk lösning.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version